Skip to main content

Tak klimatosse

Kære klimatossede vælger,

Tak fordi du satte dit kryds for et grønnere og stærkere Europa i søndag den 26. maj! Du har været med til at vise EU, at danskerne ønsker fælles løsninger på klimakrisen, og at vi vil bruge det europæiske samarbejde til netop dette formål.

Det er et vigtigt og stærkt signal, og vi glæder os i Radikale Venstre til at bruge din stemme til at arbejde for mindre forurening og mere natur i Bruxelles. For én ting har højrefløjen ret i; klimakrisen kræver, at vi står sammen på tværs af landegrænser, for Danmark kan ikke løse den alene.

Det betyder dog ikke, at vi i Danmark skal hvile på laurbærrene og lade andre kæmpe klimakampen. Tværtimod. For det første kan og skal Danmark gå forrest i den grønne omstilling, så vi igen bliver et forgangsland i Europa. For det andet er det i Folketinget, at klimakampen skal vindes gennem en stærk tilslutning til det europæiske samarbejde!

De sidste mange år har flertallet af Folketingets partier fra både højre og venstre talt EU ned under gulvbrædderne. Brexit har med al tydelighed vist, at det ikke nytter at melde sig ude og stå alene og danskerne sagde tydeligt den 26. maj, at de vil et stærkt europæisk samarbejde, som leverer rigtige løsninger på de virkelige problemer.

De stadigt mere accelererende klimaforandringer gør det bydende nødvendigt at handle hurtigt og på tværs af landegrænser – og kontinenter – hvis vi skal nå at redde planeten, før det er for sent. Det er kun i et stærkt europæisk fællesskab er der håb for, at vi kan presse USA, Kina og Rusland til at tage et medansvar og forpligte sig på bindende klimamål.

Radikale Venstre står dér i EU-debatten, hvor vi hele tiden har stået. EU har sine fejl, men et stærkt europæisk samarbejde er bydende nødvendigt for at kunne løse grænseoverskridende problemer. Og klimaet er allerhøjest på listen over netop dén type problemer.

Derfor, kære vælger, håber vi, at du også til folketingsvalget vil overveje at sætte dit kryds ved et klimatosset parti – som måske også er lidt tosset med EU. Ikke fordi EU er perfekt. Men det er et vigtigt redskab og et afgørende fællesskab at være en del af, hvis man tager klimaforandringerne alvorligt.

Til Europa-Parlamentsvalget i søndags stemte danskerne den ene af dette læserbrevs to forfattere ind i Europa-Parlamentet til at kæmpe for en grønnere fremtid for den næste generation. Den anden kan du stemme på den 5. juni, hvis du ønsker en kvinde i Folketinget, som tager klimaforandringerne og EU alvorligt og tør sige det højt.

Kh
Anne Sophie Callesen Folketingskandidat for Radikale Venstre i Østjylland og Karen Melchior, nyvalgt medlem af Europa-Parlamentet for Radikale Venstre

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *