Affaldsneutralitet og cirkulær økonomi

circular economy

Fordi miljø og bæredygtighed, så ikke kun handler om energi og CO2, men også om vores andre ressourcer, derfor vil Radikale Venstre arbejde for affaldsneutralitet i Europa i 2050 (http://mortenhelveg.dk/europa-som-nordjylland/). Vi skal betragte affald som en ressource og genanvende det i stedet for at brænde det eller grave det ned.

Vores vision er klar: Et Europa i 2050 uden affald. Derfor vil jeg kæmpe for, at vi får en fælles europæisk ressourcestrategi med bindende mål for genanvendelse – ligesom vi har i Danmark.

Europa skal blive verdensmester i at genanvende affald. Verdens ressourcepriser er på himmelflugt – så hvad gør et kontinent fattigt på ressourcer, men rigt på arbejdskraft? Vi bliver de bedste i verden til at anvende og genanvende ressourcer optimalt. Det kræver, at vi udvikler helt nye produktions- og forbrugsmønstre. Og det skal vi understøtte i Europa.

Vi skal arbejde os henmod en cirkulær økonomi uden affald.

Vi skal i fremtiden vænne os til at at:
leje- og lease produkter som vores computere og køkkenredskaber frem for at købe dem. Det bliver lettere at skifte til den sidste nye model, men også nemmere at genanvende materialer fra produkterne. Vi skal sørge for at langt flere produkter bliver omfattet af pantordninger, som fx mobiltelefoner, som indeholder mange sjældne metaller, der bør genbruges. Alt for mange teknologiske

Virksomheden Ucomposites, som jeg besøgte på den smukke ø Bogø med den magenta bus, er en usædvanlig genbrugsvirksomhed, der genanvender glasfiberafffald fra vindmølleindustrien til produkter som gipsplader og isolering i lydpotter til biler. Ambitionen for den lille danske virksomhed er at indsamle så meget som en femtedel af alt glasfiberaffald fra vindmølleindustrien i hele Europa.

Ucomposites har modtaget støtte fra EU-midler, som har gjort det muligt at starte virksomheden i gang, og nu er tæt på et gennembrud i forhold til den tyske bilindustri. Men miljøargumentet sælger ikke alene.

”Når vi fremhæver, at produktet er bæredygtigt og genanvendeligt, får ingeniørerne blanke øjne. Når vi derimod siger, at bilerne kan køre længere på literen, fordi vores materiale vejer halvt så meget som de traditionelle alternativer, så kan de godt se fidusen,” fortæller Ucomposites direktør, Jakob Grymer Tholstrup.

På den måde går miljø og økonomi hånd i hånd, men det er ikke genanvendelsesargumentet, som indtil nu skaber salget alene. Der er mange udfordringer for den lille Bogø-virksomhed, men man forventer at ansætte yderligere fem-ti medarbejdere om kort tid.

Kategori: , , ,

Efterlad en kommentar