Tilfreds og utilfreds med TTIP

(c) Amanda Thomsen

(c) Amanda Thomsen

Spørgsmål fra Facebook: “Hvad er du tilfreds med, og hvad er du mindre tilfreds med, ved den frihandelsaftale med USA, som er ved at blive indgået?”

Jeg er stor tilhænger af frihandel. Det bidrager til udvikling på en sundere måde end udefra pålagte krav gennem udviklingsbistand. Men det skal stadig ske ansvarligt, dvs. med mulighed for krav til beskyttelse af dyr, miljø, klima og arbejdsmiljø. Og det er muligt.

Jeg ville helst have haft en ny WTO-aftale, men det har desværre vist sig nærmest umuligt de sidste år, selvom der er lidt langsommelig bevægelse nu. Derfor er EU gået igang med bilaterale aftale mens man stadig arbejder på at få WTO-sporet skudt i gang.

Utilfredshed

Manglende åbenhed omkring forhandlingerne. Aftalen er ved at blive forhandlet, men Rådet har afvist at give Kommissionen mulighed for at offentliggøre forhandlingsmandatet selvom man har udråbt forhandlingerne til at være de mest åbne. Jeg vil meget gerne se handling bag ordene, så vi fik mere åbenhed.

Intellektuel ejendomsret

Det er vigtigt at aftalen med USA ikke kommer til at forhindre, at vi i EU kan lave en ophavsretsreform, eller en reform af vores patentsystem.

Ligeledes vil det være uacceptabelt, hvis TTIP bliver en zombificeret version af ACTA.

Fødevarestandarder

Standarder for fødevarer vil være et centralt område i forhandlingerne, jeg tror det bliver umuligt at opnå enighed på alle områderne her indenfor. Det handler om hormoner til kvæg, efterbehandling af kød med klor for at fjerne bakterier (i stedet for ordentlig renlighed på slagterierne) og det handler om GMO’er. Til gengæld handler det også om oste på ikke-pasteuriseret mælk og sikkert andre ting fra EU.

Der er så forskel på hvordan man gør tingene i USA og i EU, at jeg ikke ønsker at vi får overført de amerikanske standarder til EU på de områder. Men jeg mener, at det er muligt at indgå en aftale uden om disse.

Tilfredshed

Grundlæggende er frihandel en god ting, for lande som USA og EU giver det rigtig god mening at øge vores velstand, vækst og jobs. Samlet giver det vækst og udvikling til samfund.

Hverken USA eller EU er regioner i vild vækst og fremdrift, men vi er også kommet meget længere end de regioner, som oplever stor vækst. Så %-vis vækst er lidt svær at sammenligne direkte, men vi skal ikke ende som verdens museum.

Europas rolle i verden er under forandring, vores økonomiske og militære magt mindskes som dagene går. Jeg vil have, at EU skal spille en større rolle i verden end vi gør for at sikre en mere fredelig, demokratisk og bæredygtig verden. Det kræver at vi ikke er en region i vækst og ikke stilstand.

Kategori: , ,

Efterlad en kommentar