Lad ikke det fysiske jerntæppe erstattes af et mentalt. Bevar frihedens Europa. Bevar den fri bevægelighed.

iron curtain

Debatten om fri bevægelighed, som den kører nu i danske medier er skadelig for Danmark og EU. Vi må ikke lade det fysiske jerntæppe erstattes af et mentalt. Vi må ikke lade os stavnsbinde på ny.

Problemerne med håndtering af ydelser er overkommelige hvis håndteret ansvarlig og i tide. Men ved at køre en skinger debat risikerer man ikke at finde løsninger og overse de gode løsninger.

Amalie Kestler spidder debatten om fri bevægelighed ganske rigtigt i hendes indlæg i dagens Politiken.

“Når man ser, med hvilken ildhu Venstre har kastet sig ind i debatten om det angivelige pres på danske velfærdsydelser som følge af arbejdskraftens fri bevægelighed i EU, undrer man sig.  [… ] Alle danske politikere bør være optagede af at sikre velfærden og undersøge, hvordan reglerne kan skrues sammen, så de ikke diskriminerer. […]  Det er både til gavn for danskere, der flytter til andre EU-lande, og andre EU-borgere, der kommer hertil for at arbejde og betale skat. Men når Venstrefolk og Konservative begynder at adoptere et ord som »velfærdsturisme« i debatten og dermed er med til at tegne skræmmebilleder af et snyd og misbrug, som der slet ikke er faktuelt belæg for, har man allerede signaleret, hvor man står. Og det er et andet sted end hidtil. Og det er bekymrende.”

Cameron, som i et forsøg på at stille sine “back benchers” (de højtråbende parti-fodsoldater på de bagerste rækker) tilfredse har tilnærmet sig UKIP’s linje på EU-politikken. Det har dog ikke på noget tidspunkt hjulpet de Konservative politisk, da de UKIP-lænende Tory-vælgere ikke ser ud til at ville nøjes med en sekunda-vare, som Konservative, der lader som om de er UKIP.

Cameron er de sidste mange år blevet mere og mere isoleret i Europa. Han har forsøgt at danne parløb med primært Norge, men også de øvrige nordiske og baltiske lande. Han ønsker at fremstille sin EU-politik, som mainstream.

Det forsøg er blevet gennemhullet godt og grundigt i dagens Financial Times. Den anerkendte  britisk-baserede finansavis, som ofte betragtes som den bedste dækning af EU stoffet. I en artikel i dag, skriver Kiran Stacey fra London og James Fontanella-Khan fra Bruxelles, at Cameron står alene i Europa med sit ønske om at begrænse det helt grundlæggende for det Europæiske samarbejde: den fri bevægelighed.

Til avisen udtaler den tyske udenrigsminister Steinmeier, at  den fri bevægelighed er en ubenægtelig del af den europæiske integration, som hverken kan ændres eller genforhandles. Tyskland har draget nytte af den fri bevægelighed. Unge mennesker fra Sydeuropa kommer til Tyskland for at lære og studere, til gavn for Tyskland og til gavn for de stater, som de kommer fra. Dem som ønsker at ændre dette skader Europa, og skader Tyskland.

Jeg håber, at de danske politikere får øjnene op for, at debatten om EU og Europa er større og mere mangfoldig end den britiske debat. Danmark har behov for at være med i et større samarbejde end bare os selv. Fri bevægelighed er grundlaget for at vi kan fortsætte med at være frie europæere.

foto af ncaranti fra flickr (cc) attribution / non-commercial

foto af ncaranti fra flickr (cc) attribution / non-commercial

Kategori: , ,

Efterlad en kommentar