ALDE kandidat til kommissionsformandsposten. Parløb mellem Rehn og Verhofstadt et godt kompromis.

verhofstadt og rehnValget mellem Guy Verhofstadt og Olli Rehn som Jose Barrosos afløser på posten som kommissionspræsident  truede med at splitte ALDE partiet, så vel som visse af de nationale partier internt.

Verhofstadt er passioneret og livlig, men er lige lovlig glad for federalisme for mange af ALDE partier og betragtes af visse kommentatorer ikke som en teamplayer og som unødigt provokerende.

Olli Rehn med sin afmålte finske facon kombineret med hans periode som kommissær for økonomiske og finansielle forhold var til gengæld uspiselig for en del af de sydeuropæiske partier, som følte at Kommissionens tilgang på det økonomiske område havde været for hårdhændet. Desuden betragtes han af Bruxelles kommentatorer, som værre end Barosso i kedelighed og mangel på visioner: “Aside from being less charismatic than the average doormat, …”

I går aftes blev det så annonceret af  Sir Graham Watson præsident for ALDE partiet, at Guy Verhofstadt og Olli Rehn vil lede valgkampen sammen, men alene Verhofstadt vil gå efter kommissionspræsidentposten, Rehn vil gå efter en af de økonomisk tunge poster.

Det er en fornuftig løsning, som giver mulighed for at kombinere begge de to herrers styrker og afbalancere deres svagheder. Men der kunne have været andre muligheder i ALDE partiet, som f.eks. har mange stærke kvinder blandt sine medlemmer og tidligere medlemmer af Europa-Parlamentet, bl.a. Marietje Schaake er blevet nævnt, men (desværre) mest som en urealistisk drøm.

Se også EurActiv.com’s analyse af forløbet, som også viser splittelsen i ALDE partiet langs nationale linjer og internt i partierne som blandt andet nederlandske VVD, hvor tidl. kommissær Bolkenstein er blevet sat på plads af partiet pga. sin kommentar om, at Verhofstadt er tosset og “Europhiles pose a greater danger to Europe than eurosceptics”. Britiske Andrew Duff ser  Verhofstadt som den eneste af de to kandidater, som kan opnå de nødvendige 376 stemmer.  “Rehn was never going to achieve this, but Guy could rally support from the broad left of the EP, as well as of classical liberals,”

**For dækning af mulige kandidater fra alle de europæiske partier til posten som Kommissionspræsident, se Jon Worth‘s dækning på hans blog, en af de ældeste og mest anerkendte EU blogs, det seneste indlæg er fra 14. januar altså før Rehn/Verhofstadt afgørelsen.**

Kategori: , ,

Efterlad en kommentar