Kom med til SpeakUp! debat om Syriens flygtninges vilkår og EU's rolle tirsdag den 26. november i København

winter is coming zaatari

Jeg glæder mig til at deltage i Dansk Flygtnigehjælp Ungenetværks Speak Up! Syrien arrangement den 26. november.

Verdens øjne har været rettet mod konflikten i Syrien siden 2011. Konflikten synes stadig mere fastlåst. Hverken regimet eller den væbnede opposition ser ud til at kunne at afgøre konflikten militært.  Flere end 100.000 mennesker har mistet livet, og de tilspidsede humanitære behov har drevet mindst 2,2 millioner på flugt til nabolandene, mens omkring 6,5 mio. syrere er flygtninge i deres eget lande. 40 procent af Syriens befolkning har nu behov for humanitær assistance. Mange steder er det slet ikke muligt at komme frem med humanitær hjælp.

Hvordan vi tager ansvar for flygtninge kan leve under ordentlige vilkår. Hvordan vi behandler dem når de er her i EU. Hvordan vi sikrer at landene, som ligger tæt på de lande, som folk har måtte flygte behandler flygtningene ordentligt. Hvordan vi internt i EU fordeler ansvar og udgifter. Det viser meget om EU-landenes måde at tage ansvar overfor verden og vores medmennesker.
Efter præsentationer fra Thomas Gammeltoft-Hansen, forskningschef ved Institut for Menneskerettigheder og Andreas Kamm, generalsekretær ved Dansk Flygtningehjælp. Tager jeg og andre kandidater til Europaparlamentet Nicolaj Svejgaard Poulsen (V) og Christine Sidenius (SF) fat på den vigtige debat om EU’s rolle.

For mig er det afgørende, at Radikale Venstre bliver repræsenteret i Europa-Parlamentet, så vores stemme om en ordentlig behandling af flygtninge og asylansøgere også bliver hørt.

****** Arrangementet er udsolgt nu******

Program:

16.00 Velkomst

v. Jens Jensen, pressechef, Europa-Parlamentet i Danmark

16.10 Situationen for flygtninge i Syrien

v. Andreas Kamm, generalsekretær, Dansk Flygtningehjælp

16.40 Flygtningeret og Europæisk asylpolitik

v. Thomas Gammeltoft-Hansen, forskningschef, Institut for menneskerettigheder

17.00 Paneldebat: Hvordan får vi en mere solidarisk asylpolitik i EU?

Nicklas Vind, kandidat til Europaparlamentet (C) (tbc)

Karen Melchior, kandidat til Europaparlamentet (B)

Christine Sidenius, kandidat til Europaparlamentet (SF)

Thomas Gammeltoft-Hansen, forskningschef, Institut for menneskerettigheder

Andreas Kamm, Generalsekretær, Dansk Flygtningehjælp.

17.45 Afslutning v. DFUNK

Baggrund: Konflikten i Syrien startede i marts 2011 med offentlige demonstrationer, som en del af Det arabiske Forår, og udviklede sig til en landsdækkende opstand. Oprørerne kalder på forandringer, og de kræver afslutningen på næsten femten års styre under ledelse af Baath-partiet samt fratrædelse af Syriens præsident Bashar al-Assad.

Men regimet slog hårdt ned på demonstranterne fra begyndelsen, og måneder inde i revolution omringede styret byer og angreb med våben, mens det væbnede oprør blev dannet – det oprør, der spreder sig og nu kæmper mod regimets hær og militser.

I juni 2012 erklærede Den internationale Røde Kors Komité officielt konflikten i Syrien for en borgerkrig. Dermed er konflikten underlagt bestemmelserne i Humanitær folkeret under Genevekonventionen, og konflikten er også underlagt bestemmelserne vedr. krigsforbrydelser.

Konflikten har forfærdelige konsekvenser for landets befolkning, hvis hverdag er mærket af frygt, død og fattigdom. 7 mio. er drevet på flugt – herunder er 5 mio. internt fordrevne, og derudover opholder 1.4 mio. sig i Syriens nabolande.

EU’s primære taktik er at bringe flygtningekrisen under kontrol regionalt. Derfor arbejder EU for at holde grænserne åbne ind til Syriens nabolande. Men EU’s egne grænser er holdt lukkede. Siden 2011 er 43.000 syriske flygtninge kommet til EU. Kun 1.300 af dem har Danmark modtaget.

Efterlad en kommentar