Radikalt – September 2020: “Sociale Medier skal reguleres for at sikre demokratiet”

De sociale medier har været med til at demokratisere den demokratiske samtale. De har sikret, at demokratiet ikke kender nogen grænse nedadtil, men at alle kan komme til orde. Sådan føltes det i hvert fald en gang. Da Ben Ali faldt i Tunesien og Mubarak faldt i Egypten.

Gennem de sidste 4 år har vi set, hvordan de sociale medier og alle dens redskaber til overvågning og målretning har været med til at hive Storbritannien ud af EU, samt bringe Trump til Det Hvide Hus, Bolsanaro til Palácio do Planalto i Brasilien og Boris Johnson til Downing Street 10.

De bliver båret til magten af det vitterlige vås, der lover hvad de ved ikke kan leveres.

Det vitterlige vås fordrejer virkeligheden og afsporer debatten

“Det vitterlige vås er frygteligt. Ingen har fundet en kost, der renser det land, hvorover det falder.” Sådan skrev Viggo Hørup i Politiken i 1898.

Problemet er, at det vitterlige vås rokker vi ikke en tomme med fornuftens fakkel, fordi det vitterlige vås bruges med overlæg for fordummelsens skyld. Et eksempel herhjemme er, når Instruksionskommissionen bevidst iscenesættes i modsætning med virkeligheden.

I dag understøttes det vitterlige vås af en fragmenteret medievirkelighed afhængigt af sociale medieplatforme. Her står vi med en kæmpe opgave for dels at sikre public service medierne, så vi får et fælles grundlag at tale ud fra, dels at regulere platformene. Samtidigt opnår platformene opnår monopoler, som gør det umuligt at konkurrere mod dem, men også for politikere eller medier at eksistere uden at danse efter deres pibe.

Regulere hvordan de sociale medieplatforme fungerer – ikke afskaffe eller afstraffe dem

De sociale medieplatformes forretningsmodel bygger på at fastholde din opmærksomhed, så de kan lære mest muligt om dig, der kan stilles til rådighed for annoncører. Den opmærksomheds- og dataøkonomi skal EU regulere og stille krav til. I efteråret færdiggør Europa-Parlamentet anbefalinger om platformsregulering, mens vi venter på EU-Kommissionens lovforslag.

Vi skal regulere hvordan de sociale medieplatforme påvirker vores samfund og demokrati. Jeg arbejder for, at der skal være åbenhed om hvem, der i sidste ende bruger dine data og hvordan platformene fungerer. Derudover arbejder jeg for, at vi kan bryde platformenes monopoler op, så at du som forbruger får et reelt valg om hvad du præsenteres for på platformen, og hvordan din data bruges. Endelig arbejder jeg for, at de store platforme skal evaluere effekten af deres kuratering af indhold i dialog med myndighederne.

Det er i EU, hvor vi kan regulere den globale techbranche. Vi skal lovgive for at sikre fri konkurrence, vores demokrati og vore grundlæggende rettigheder.

Kategori: ,

Efterlad en kommentar