Nytårsfrokost i Guldborgsund: Togfond, Storstrømsbro, Syrien, landbrug, frihed. Et ansvarligt socialliberalt Europa.

østergaagade nykøbing falster

Skriver dette i toget på vej hjem fra nytårsfrokost i Guldborgsund. Hvor humøret var højt, tøjet var nytårsfint og maden var god. Så jeg var glad for at have husket at have pakket kjolen og de høje sko med i tasken da jeg tog af sted til Aarhus i forgårs. Vi havde næsten alle politiske niveauer til stede. Folketinget og regering med Rasmus Helveg Petersen, region med Anne Birgitte Møller Ronex og Europa-Parlamentet, men manglede kommunen pga. sygdom.

Rasmus Helveg lagde ud med de seneste forhandlinger på Borgen og sine oplevelser som næsten nyslået minister. Forhandlingerne om den nye Storstrømsbro, som har stor betydning for Guldborgsund, var vist lige ved at gå i hårdknude, da Venstre forsøgte at bruge pengene til broen til nye motorveje i stedet. Togfonden vil bringe flere og hurtigere tog til Nykøbing. København kommer til at være under en time fra Nykøbing. Hvis lyntog standser hele tiden holder de jo op med at være lyntog, derfor vil de ikke standse i Ringsted. Til gengæld betyder det ekstra spor, at der vil komme flere tog til Nykøbing, så der kommer flere og ikke færre tog som standser i Ringsted.

Rasmus havde brugt de sidste 14 dage på at rejse kloden eller luftlagene tynde. Myanmar, Kuwait, Libanon, Jordan og de arabiske emirater. Livet som minister var efter sigende lige så hårdt som at være på valgkamp. Mødet med de syriske flygtninge havde gjort stort indtryk, især børnene med tomme ansigter netop ankommet til sikkerhed i Jordan fra Syrien. De kunne fortælle historier, som ingen børn burde kunne fortælle. Rasmus havde været med til, at Danmark kunne give et historisk stort bidrag for at hjælpe de syriske flygtninge i nabolandene. Den danske humanitære hjælp kan være med til at sikre livet for de syriske børn, kvinder og familier. Men selvom vi giver mere og mere, bliver behovet kun større og større som konflikten fortsætter, og der stadig ankommer flere til lejrene. Vigtigt at vi kan forsætte med at sørge for, at Danmark kan være med til at tage ansvar for at hjælpe de mest udsatte og svageste i verden. Ved konflikten i Syrien er det desuden essentielt for freden i regionen at vi hjælper nabolandene med at klare presset for at konflikten ikke forplanter sig til disse allerede politisk skrøbelige lande.

Snakken gik lystigt over maden. Forholdene i de danske svinebesætninger og –slagterier var et hot emne henover kalv og kylling. Næsten enighed om at både ud fra dyrevelfærd, smag og sundhed var økologisk at foretrække på trods af prisen, men man får jo hvad man betaler for og det smager og mætter mere. Der er flere økologiske griseopdræt i Guldborgsund, som flere om bordet kendte adresserne på.

Anne fortalte om valget til Region Sjælland, hvor hun er kommet til at sidde i Forretningsudvalget, sundhedskoordinationsudvalget og bestyrelsen for University College Sjælland.

Jeg takkede for invitationen og præsenterede mig selv, da det ikke var alle tilstede, som havde været der til mit sidste møde hvor jeg blev valgt som Guldborgsunds EP-kandidat. Jeg fortalte om min baggrund som jurist, erfaring med EU indefra og med at bo i Europa. I Europa-Parlamentet skal vi sikre et socialliberalt og bæredygtigt Europa, både for EU og for Danmark.

Emnerne for middagssamtalen blev bragt ind i en europæisk kontekst. Vi skal sikre et ordentligt landbrug hvor dyrene behandles ordentligt, men vi skal fortsat have landbrug og arbejdspladser i Danmark. Derfor er det vigtigt at vi får løftet standarderne for hele Europa frem for at sende landmænd og arbejdspladser ud af landet.

Europa skal ikke være Fort Europa, men tage ansvar og finde en solidarisk løsning så enkelte lande i Europa ikke kommer til at knække under administrationen af asylansøgninger, men er i stand til at behandle ansøgerne anstændigt. EU skal spille en større rolle i verden end vi gør for at sikre en mere fredelig, demokratisk og bæredygtig verden.

Guldborgsund bliver tit tænkt på som vandkants, udkants eller ferie Danmark, men ligger tættere på Europa med byer som Hamborg, Berlin og Rostock lige rundt om hjørnet. Det gælder om at bringe Europa tættere sammen, så danske regioner ikke affolkes og underinvesteres fordi de ligger lidt fra København eller Aarhus. Europa skal ikke ende som et museum. Vi skal have levende virksomheder, arbejdspladser og vækst. Vi skal ikke mure os inde men åbne os op, samarbejde og fjerne tekniske barrierer. Vi skal sørge for at det bliver nemmere for udenlandske virksomheder at komme til Danmark og for danske virksomheder at komme til udlandet. EU borgere skal kunne komme til Danmark for at arbejde uden at blive mødt med mistro og fordomme, men blive hilst velkommen og få lov til at leve og arbejde på ordentlige vilkår.

Jeg ser allerede frem til at komme tilbage til Guldborgsund for at fortsætte med at diskutere bevaring af liv i landområderne, landbrug og dyrevelfærd, kloakering og miljø samt bedre samarbejde med vores naboer i Polen og Tyskland.

Kategori:

Efterlad en kommentar