Hvordan stemmer man til EP valget i Danmark

Mange af jer spørger mig om mere information om hvordan man stemmer til EU-valget d. 26. maj.

Det sker alt for ofte, at der er nogen, der ikke får stemt, fordi de pludselig fik for travlt og overså tidsfristerne. Det ville være så ærgerligt ikke at få stemt denne gang, når der står så meget på spil. Derfor har vi lavet en guide til EU-valget.

Hvornår og hvordan kan du stemme i Danmark?

EU-valget finder sted i hele EU mellem d. 23-26 maj, hvilket betyder, at datoen er forskellig afhængigt af, i hvilket land du or i. I Danmark skal vi f.eks. stemme søndag d. 26. maj. Reglerne og kriterierne er også forskellige fra land til land. Derfor er det vigtigt at lære dem at kende hellere før end siden.

Stemmeberettigede i Danmark, dvs. personer over 18 år, skal stemme i særlige stemmebokse tildelt efter adresse. På din stemmeseddel vil det fremgå, hvilken stemmeboks du skal gå til.

På valgdagen kan en vælger dog, såfremt der ansøges otte dage før, stemme i en anden stemmeboks end den i distriktet, såfremt ændringen skyldes vælgerens invaliditet eller fysiske svækkelse.

Du kan læse mere om hvor og hvordan du stemmer hos Økonomi- og indenrigsministeriet.

Du behøver som udgangspunkt ikke at registrere dig på forhånd, da det gøres automatisk af myndighederne.

I Danmark er det også muligt at brevstemme på forhånd. Normalt kan man brevstemme på alle borgerservice-centre i Danmark. Det kan man fra seks uger før valgdagen og op til tre dage før. Du skal medbringe et gyldigt ID, og du vil blive bedt om at skriver under på, at du har stemt.

Du kan læse specifikt om at brevstemme for EP-valget

Hvis du er syg eller fysisk forhindret i at gå ud og stemme, kan du også stemme fra dit eget hjem. Du kan ansøge om den mulighed ved din kommune fire uger før valgdagen og op til 12 dage før. Borgere, der bor på institutioner såsom hospitaler eller fængsler, kan stemme derfra.

Du kan også stemme i Danmark, hvis du er fra et andet EU-land. Her bør du kontakte din lokale kommune for det er her, du skal registrere dig på stemmelisten. Søg i god tid eftersom den proces godt kan tage noget tid.

Hvis du vil vide mere, har vi samlet den vigtigste information om, hvordan du stemmer på en ny officiel hjemmeside lavet af Europa-Parlamentets kontor i Danmark.

Hvem stemmer jeg på?

Du stemmer på opstillede kandidater, der bliver medlemmer af Europa-Parlamentet for de næste fem år. Europa-Parlamentet er verdens eneste direkte valgte og tværnationale forsamling, og det repræsenterer i øjeblikket 510 millioner EU-borgere på EU-niveau.

Her kan du [snart] se listen over alle de opstillede kandidater til Europa-Parlamentet for Radikale Venstre.

Kategori: , ,

Efterlad en kommentar