Øge genbrug? Gør det nemt!

15486042396_4eaafb8748_z

Cirkulær økonomi, grøn vækst, affald som ressource – er dele af de politiske sloganer de sidste par år. Hvis vi vil have vækst, som ikke belaster miljøet, skal vi til at tænke smartere og bruge mindre end vi gør idag. Vi smider for meget ud. Vi bruger for meget. Vi spilder for meget. Men hvis vi skal ændre det bliver vi nødt til at gøre det nemmere!

I Danmark biilder vi os tit ind at vi er grønnnere og mere miljørigtige end vi er. Genbrug ligger på sølle 22% og vi et af de mest affaldsproducerende lande i Europa.

Hvis man gerne vil genbruge ressourcerne i det vi smider ud i stedet for at brænde det, hvordan gør man?

Jeg bor i en 3. sals lejlighed på Vesterbro i København. I København har vi nu fået genbrug for metal, hård plast, elektronik, pap, papir, glas og gamle batterier. Alle disse forskellige ressourcer skal for at blive genbrugt lægges direkte ned i deres containere. Det vil sige, at jeg enten skal bære hvert enkelt stykke affaldsressource ned i hånden eller lægge dem i en pose, æske eller andet som så smides ud eller bæres op igen.

Jeg køber ikke så meget emballage, at jeg har til at transportere mit genbrug. Og jeg er doven nok til ikke at gide gå to gange op og ned mere end højst nødvendig. Det vil sige at mit genbrug hober sig op indtil jeg går ned med det hver anden eller tredje måned.

15510732261_a9ff29aed4_z

Det generer mig ikke så meget, men sådan er det ikke alle der har det. Desuden, selvom mit køkken for København er et pænt stort køkken, er det stadig svært at finde plads til alle genbrugsbeholderne. Jeg er stædig, når det gælder genbrug og flyttede ind i lejligheden med en der var endnu mere. Endelig har jeg ingen børn til at rode tingene ud af kasser eller skabe affald. Derfor har jeg et fint system sat op og går ned med tingene mens jeg kun brokker mig lidt.

Uanset om dem jeg kender på Twitter siger det ikke er noget problem for dem. Så ser jeg hjemme hos mine venner, og familie, at folk ikke genbruger alt det der kan genbruges. Jeg ser i affaldscontainerne at pap, plast, dåser og glas ryger ned til affald og ikke til genbrug.

15320541248_332ebe19d9_z

I 2012 blev 28 pct. af husholdningsaffaldet genanvendt i Københavns Kommune. Målet er at nå 45 pct. i 2018. Københavns kommune har lavet et samarbejde med IKEA om at udvikle genbrugssorteringsmøbler. De har farvekodet de forskellige typer genbrug. Det skriver miljøsagsbehandlerne i kommunen.

Men 45 pct. virker uambitiøst, hvis vi vil have en cirkulær økonomi, og vi skal op på 50 pct i hele Danmark for at leve op til de mål, som vi har fastsat i EU.

I Bruxelles og i London, var genbrug meget nemmere. Man fik/købte 2 forskellige slags affaldssække. Den ene til affald, den anden til genbrug. Alt genbrug – metal, hård plast, elektronik, pap, papir og glas – kom i samme pose. Røg ud på gaden (Bruxelles) eller i ejendommens container (London).

Det betød, at jeg slap for at have 6 forskellige beholdere i mit køkken og kunne nøjes med 2. Det betød, at jeg ikke skulle op og ned med beholdere til genbrug, men kunne nøjes at gå ned med genbrug og så komme videre med min dag. I 2012/13 genbrugte man i London  36% fra husholdningerne. 8% mere end i København.

Hvorfor skal vi som borgere kæmpe med at genbruge i København? Kunne vi ikke gøre det nemt? Lad affaldssorteringen foregå centralt. Så er jeg sikker på vi meget hurtigere kunne blive meget bedre til at sortere ressourcer ud til genbrug i stedet for at sende det til forbrændningen. Lad os droppe illusionen. Droppe selvpineriet. Gør det nemmere at genbruge og lad os blive så grønne, som vi tror vi er.

Kategori:

5 Comments

 1. Ove Larsen den 12. oktober 2014 kl. 16:45

  Der er forsøg på at få København ind i det 21. århundrede på affaldsområdet, men det er en hård kamp op ad bakke – men dominansen af ‘burn it all mafiaen’.

  Der er 2 store gårdlaug i Wesselsgade på Nørrebro (omkring 200 lejligheder) – der i 2013 er gået sammen med Miljøpunkt Nørrebro og fået flyttet affaldssorteringen ud i det offentlige rum – hvor der er etableret en ‘smart miljøstation’ – med 5 m3 nedgravede beholdere. Tømningen af dagrenovation er halveret og afhentning af de andre fraktioner er nede på hver 8/16 uge. (reduceret lastbiltrafik)

  Systemet er et 3. årig pilot projekt men det viser sig allerede, at renheden i de forskelige fraktioner nu er forøget mange mange gange i forhold til det gamle system.
  /Ove

  • karen den 13. oktober 2014 kl. 20:15

   Det lyder spændende med pilotprojektet. Det offentlige rum vil det sige ude på gaden eller stadig i gården? Gad vide om man kan komme på besøg.

   • Ove Larsen den 13. oktober 2014 kl. 21:06

    Hvis du gerne vil have en rundvisning kan vi sagtens aftale det. skriv til mig på ag21.ovel@gmail.com – så finder vi ud af hvad der passer – bedst tidligt på dagen – og ikke så godt torsdag/fredag da jeg da er på FAIR Danmark /Ove

 2. Lilli Gruwier den 13. oktober 2014 kl. 19:08

  Du spørg på twitter hvad der er bedst; Central- eller hjemmesortering. Men der er stor forskel på hvad der er nemmest, og hvad der er bedst. Der er ingen tvivl om, at det er nemmest for den enkelte borger hvis man samler det hele i samme beholder, og gerne med en afhentningsordning på bopælen/i lejligheden. Fornuft og alle undersøgelser viser at danskerne gerne vil handle og opfører sig grønt. Men det skal helst ikke være besværligt, give os mangler i dagligdagen eller koste noget. Det bedste ville være, hvis vi havde en fuldautomatisk sorteringsmaskine, hvor man hældte det hele ind i den ene ende, og så kom der cykler, mobiltelefoner og grønsagssuppe ud i den anden. Men sådan er virkeligheden bare ikke endnu.
  Det kunne være interessant at se nærmere på, hvad de rent faktisk gør med den blandede genbrugssæk i Bruxelles og London?

  • karen den 13. oktober 2014 kl. 20:38

   Bedst må være hvad der får mest muligt sorteret og genbrugt, sådan at vi kan leve op til de mål vi har sat os. Jeg har på fornemmelsen at det ikke er så dyrt igen. Men jeg ved det ikke.
   Jeg vil tro, at de sorterer centralt i forskellige typer af genbrug.
   Guardian skriver i 2009, at UK genbruger gennemsnitligt 34,5% en stigning fra 11,2% in 2000-01, se http://www.theguardian.com/environment/2007/may/24/greenpolitics.localgovernment

Efterlad en kommentar