Vigtig afstemning i Irland for lige ægteskab.

Det regner tit i Irland så tit, at man overvejer om skyerne bare har lagt sig på jorden for at skulle slippe for at regne samles og regne igen. Irland er et meget troende samfund med en stærk katolsk tradition. Det betyder, at tro, kirkegang og kirken spiller en stor rolle i mange folks liv. Det betyder at abort stadig er ulovligt. Det betyder, at homoseksualitet først blev afkriminaliseret i 1993 og i går gik irerne til stemmeurnerne for at stemme om ægteskab for alle.

Jeg er spændt på og glæder mig til at høre resultatet af folkeafstemning, som har fundet sted i går. Det tyder heldigvis på at det bliver et JA med et kæmpe flertal. Selvom det jo egentligt er mærkeligt, at det skal være afhængigt af en folkeafstemning om at mennesker i Irland kan få de rettigheder og den glæde, som følger af at kunne gifte sig med den de elsker helt åbent. *Faktisk er det ikke alene mærkeligt, men kan også berettige at et flertal kan fjerne og tildele rettigheder fra en minoritet eller et individ. Rettigheder som intet menneske kan fratages ved lov eller andet: retten til liv, familieliv, ytringsfrihed, m.fl. Vores menneskerettigheder se også dette indlæg i Guardian: http://www.theguardian.com/world/commentisfree/2015/may/22/a-referendum-is-not-the-way-to-go-when-it-comes-to-gay-rights-or-minority-issues* *opdateret kl 16:15 23. maj 2015*

Regnen i Irland og den katolske tradition kan hverken vi eller irerne lave om på, men fri abort og lige ret til ægteskab kan irerne sikre dem selv gennem politiske valg og mod.

Folkeafstemning og Home to Vote
Den sidste uge har irske immigranter smidt en del af opsparingen efter en ekstra tur hjem eller startet crowdfunding for at få råd til en tur hjem. Hvorfor. De er taget tilbage for at sikre fremtiden for Irland bliver en fremtid, hvor alle kan være hvem de er. Læs denne twitter-føljeton-artikel om @kDamo og hans forsøg på at komme hjemme for at stemme eller denne artikel i Wall Street Journal skrevet af en irsk expat, Quentin Fottrell, i New York om hvordan diskrimination og hadefulde drillerier mod homo var hverdag for kun kort tid siden. Også den artikel, som skubbede mig til at skrive dette blogindlæg.

Hvorfor er det vigtigt at afskaffe diskriminerende lovgivning?
Forskning har længe argumenteret, at diskriminerende lovgivning skaber et klima for hadforbrydelser og for at behandle andre som anden klasse borgere. Det gennemsyrer hele samfundet og det ødelægger folks liv. Bid for bid eroderer, det selvtillid, livskvalitet og lysten til at leve.

Forfølgere af minoriteter vil altid overbevise dem selv, at et lille antal personer, eller bare en enkelt person, uanset deres relative svaghed i forhold til samfundet som hele er ekstremt skadelige for samfundet, skriver den franske historisk filosofisk antropolog René Girad i hans bog La Violence et le Sacré fra 1972.

CFr0-cbVIAAhtp-

Næste kamp i Irland for lige rettigheder gælder abort
Abort er stadig ulovlig i Irland. Irland er alene nået så langt som at sidestille kvindens liv med det ufødte fosters liv. Abort er ulovlig også, hvis kvinden er blevet gravid som følge af en voldtægt. Læs her hjælp og information til kvinder i Irland om graviditetsrådgivning. Læs også denne artikel i Quartz.

Det betyder ikke at kvinder i Irland ikke får aborter, de tager blot til UK for at få dem foretaget. Statistikken for England og Wales fra 2013 siger at 3,600 kvinder fik foretaget aborter der og i alt skønnes over 5.000 kvinder at tage til udlandet for at få fortaget aborter. Det betyder, at det bliver dyrere og sværere for de kvinder, som træffer det valg.

Men i dag vil jeg glæde mig over kærligheden sejrede i går.

Efterlad en kommentar