Ja til busreklamer mod bosættelser og ja til tostatsløsning

A Sar7a with Raja Shehadeh, Palestinian human rights activist, in the Ramallah Hills. Photo by PalFest

A Sar7a with Raja Shehadeh, Palestinian human rights activist, in the Ramallah Hills. Photo by PalFest

Jeg støtter Dansk Palæstinensisk Venskabsforenings ret til at reklamere på busserne i København med deres kampagne, men jeg kan ikke støtte deres kampagne med de kort, som bruges. Uanset, at jeg hverken støtter eller accepterer Israels ulovlige bosættelser. Fordi kampagnens kort lægger op til misforståelser ift. støtte til Israels fortsatte eksistens og mål for størrelsen af Palæstina.

Hvis man kun ser kortene – som man ofte ville på en bus der kører forbi – kan de enten læses som udtryk for et ønske om at komme tilbage til inden Israels eksistens (1946) eller som en afvisning af grænserne inden krigen i juni 1967 som udgangspunkt for forhandlinger. Kort er vigtige, fordi fordelingen af land er centralt for denne konflikt. Kortet “I DAG” har ikke markeret det område, der i følge international lov er besat, men kun et større område med svagt gult og med grønt de dele, hvor den palæstinensiske regering i dag er i kontrol. Med sit kortvalg sår kampagnen tvivl om, hvad de mener om staten Israels ret til forsat eksistens.

Fred mellem Israel og Palæstina forhandles ud fra en tostatsløsning. Udveksling af “land for fred” er en del af løsningen, hvis man vil have fred i Israel og Palæstina. Den israelske bosættelsespolitik ødelægger mulighederne for dette, fordi situationen på jorden ændres under fødderne på forhandlerne, så det bliver sværere og sværere at nå til enighed om grænserne.

Jeg støtter fuldt ud en kampagne mod bosættelserne, herunder obligatorisk mærkning af produkter, der hidrører fra bosættelsesområder. I en sådan kampagne er Danmark alene ikke nok. Vi skal have de øvrige EU-lande med.

EU skal indføre en obligatorisk mærkning af produkter fra bosættelsesområder og gerne et importforbud. Et samlet EU skal anerkende et selvstændigt Palæstina med henblik på at vise Netanyahu og hans regering, at vi ikke vil acceptere den hidtidige israelske bosættelsespolitik. Omvendt må der heller ikke være nogen tvivl om, at vi accepterer Israels ret til at eksistere.

[Sendt til Jyllandsposten, som læserbrev den 6. maj, men ikke bragt.]

Kategori: ,

Efterlad en kommentar