Lige danske. Vi er alle mennesker i Danmark.

Hvornår er man egentligt rigtig dansk? Danskere er høje, har blå øjne og blondt hår. Det ved alle. Jeg er 1,60 høj, med mørkebrune øjne og kastanjebrunt hår. Er jeg så dansk? Jeg hedder Melchior og ikke Hansen. Jeg er 8. generationsindvandrer. Er jeg dansk nok? Hvem skal bedømme om jeg er dansk nok?

Igennem de sidste år virker det som om at hadet mod minioriteter har fået mere plads. Istedet for at være et samlingssted hvor vi kunne mødes i vores forskellighed og lære at vi ikke er så forskellige endda. Så er nettet blevet til et sted hvor vi mødes i vores enshed og dyrker forskellen til de andre. Nogle gange kammer denne dyrkelse over i had.

Nyhedshistorier om lømler i biografer eller reklamer på busser, de opstår eller dyrkes på nettet går i selvsving og kan svinge ud af takt og over i had. Ende i busafbrændninger og skændninger af gravsteder.

Når man taler om, at jøder er lidt for smarte, har lidt for meget magt i Danmark eller ejet af Goldman Sachs. Så er det også mig du taler om. Når du taler om, at muslimer ikke stemmer, ikke følger danske love og undergraver demokratiet. Så er det også folketingskandidaten Samira du taler om.

Når du stempler folk som jøder eller muslimer. Tillægger du dem særlige egenskaber. Når du taler om, at jøder er gode med penge. Når du taler om, at muslim ikke respekterer landets love og ikke vil deltage i demokratiet. Når du taler om, at romaer stjæler vasketøj i baggårde. Når man maler unge mænd, flygtet fra krigen i Syrien, som kriminelle blot fordi de er unge mænd. Når man gør østeuropæere til syndebukke for, at der mangler praktik- eller arbejdspladser.

Så glemmer du, at de er mennesker først. Mennesker med forskellige egenskaber, interesser og holdninger. Når først man glemmer, at mennesker er mennesker. Så holder du op med, at se om de bliver kede af hvad du siger. Så holder du op med at tænke før du taler, tænke før du handler.

”Jøde først, eller Danmark først?” Sådan spørger meget få, men færre holder sig tilbage inden de spørger om folk er muslim eller dansker først, eller om man kan være muslim og demokrat samtidigt.

Kan man være rigtig dansk når man hedder Melchior? Ja. Kan man være rigtig dansk når man er muslim. Ja.Ingen skal spørges om man er det ene eller det andet først. Man kan godt være gravid med tvillinger. Man kan både være både kristen og dansk, både muslim og dansk eller både jøde og dansk.

Husk på, at vi er alle mennesker. Vi har alle mødre og fædre. Måske har vi brødre, søstre og børn. Vi er alle lige danske.

Efterlad en kommentar