Vi er alene mod menneskehandel
Vi bør hurtigst muligt få stemt om retsforbeholdet. Hver dag bliver mennesker handlet på tværs af Europa. Det går den helt forkerte vej i forhold til at få stoppet problemet.
INFORMATION – 21.10.2013 Side 21 – Forfatter: Karen Melchior, kandidat til Europa-Parlamentet for Radikale Venstre
Ifølge den første Eurostat-rapport om menneskehandel, som blev offentliggjort i foråret, er antallet af mennesker, som handles til tvangsarbejde steget med 18 procent i perioden 2008-2010, samtidig med at antallet af menneskehandlere, som modtager en dom, er faldet med 13 procent.
Det er bare trist.
Jeg håber, at den internationale EU-dag for bekæmpelse af menneskehandel den 18. oktober, vil blive brugt på at gøre opmærksom på nutidens slavehandel. For det er det, det er.
På dansk niveau skal vi bruge dagen på at beklage, at Danmark, på grund af retsforbeholdet, snart kommer til at stå uden for det fælles europæiske politisamarbejde.
Gør vi ikke noget, ender Danmark i et norsk dilemma, hvor vi bare må kopiere og implementere love, som vi ingen indflydelse har på.
Hvis vi er heldige vil de andre lande gerne opdatere os om ændringerne, men det er ikke noget vi kan regne med. Menneskehandel er et internationalt problem, der kun kan stoppes via internationalt samarbejde.
Det samme er tilfældet med terrorisme, narkohandel og beskyttelse af persondata.
Danmark bliver isoleret
Når den nye Europol-forordning snart bliver en realitet, vil dansk politi ikke længere kunne deltage i efterforskningssamarbejdet med deres europæiske kolleger.
Vi ender mildt sagt med at blive ladt alene med vores problemer, uden mulighed for at få hjælp eller hjælpe, hvor vi kan.
Tilhængere af retsforbeholdet vil hævde, at netop Norge har en fin ordning, og at Danmark, lige som Norge, bare kan implementere parallelaftaler. Men så let er det altså ikke.
Parallelaftaler kræver et enormt arbejde, der indebærer at ikke bare Danmark, men også EU sætter et kæmpe embedsmandsmaskineri i gang. Det kræver både menneskelige og finansielle ressourcer, der kunne bruges meget bedre på konkret at fange forbrydere.
Det tror jeg ikke, vi skal forvente, at vores europæiske naboer vil være med til. De vil højst sandsynligt mene, at det er lettere, hvis Danmark bare afskaffer forbeholdet.
Og det mener jeg også.
“Gør vi ikke noget, ender Danmark i et norsk dilemma, hvor vi bare må kopiere og implementere love, som vi ingen indflydelse har på”