Skip to main content

Ventetid på Operationer. Manipulation med grafer.

Lidt om forbedringer af ventetid og kvalitet i sundhedsvæsenet.

Grafer, statistik og manipulation

Martin Thorborg skrev en statusopdatering til sine lidt mer en 50.000 personer, der liker ham. Den handlede om statistik og grafer. Martin skrev: “Sådan manipulerer man en graf. Se billede 1 med en tillempet venstresøjle. Billede 2 viser hvordan den burde se ud. Når folk bruger statistik, så kig godt efter…” (se billederne nederst).

Det, som er manipulationen er, at man forventer, at bunden er nul eller det den minimale ventetid, som er mulig. (Jeg ved ikke hvad den mindst ønskelige ventetid er). Vi kan godt blive enige om at det er en graf, som lidt mere end vi forventer viser hvad Socialdemokraterne gerne vil have os til at se, at S-R (og SF lidt af tiden) Regeringen har sænket ventetiderne på operationer til et lavere niveau end nogensinde – i hvert fald siden 2005.

Tallene bag

Jeg blev interesseret i at finde tallene og her alle de tal for ventetid for alle opererede patienter, som jeg kunne finde hos Statens Serums Institut.

Fra 2005-2009 steg ventetiden med 10 dage. Faldt med 13 dage fra 2009 til 2011. Fra 2011 til 2014 er ventetiden faldet endnu 5 dage. Men gad vide om de sidste 5 dage ikke er sværere end de første 5 dage?

Danmarks sundhedsvæsen ligger i toppen af Europas, men vi kan blive bedre

EurActiv skrev i januar 2015, at Nederlandene har EU’s bedste sundhedssystem (med 898 point af 1000) i følge 2014 udgaven af en årlig undersøgelse, som den svensk organisation Health Power House laver. De er efterfulgt af Finland (med 846 points). Danmark ligger på en flot tredjeplads (med 836 points). Danmark er gået en plads ned siden 2013, selv vores sundhedssystem scorer 21 points mere end i 2013.

I pressemeddelelsen for Danmark forklarer dr. Arne Björnberg, at indeks-konkurrencen er hård, og nogle få points op eller ned kan påvirke et lands placering.

“Siden EHCI-konkurrencen startede, har vi dokumenteret en livsstilsvirkning på dansk sundhedsvæsen. Det tidligere store gab i livslængde mellem Danmark og andre nordiske lande er blevet reduceret. Den danske svaghed inden for forebyggelse kan forklares med fødevare- og rygevaner. Den lave gennemslagskraft af vaccination af børn er en del af et kulturelt mønster, der påvirker visse europæiske lande. Den danske forbedring af hjertebehandling er virkelig imponerende, mens som i Sverige, viser plejen af slagtilfælde ikke samme fremgang.”

Et godt sundhedsvæsen er andet end ventetider

Jeg ville gerne have, at nogen undersøgte hvad det er, at Nederlandene gør så meget bedre end os andre og hvad vi kan gøre for at blive bedre. Forebyggelse, vaccination af børn og bedre behandling af slagtilfælde nævner EHCI. Det sidste kan man måske smide penge efter for at forbedre direkte, men de to første handler også om holdningsændring og livsstil hos os selv.

Ventetider er kun en del af sygehusvæsenet, og jeg ved ikke (endnu) hvor langt ned det er økonomisk og sundhedsmæssigt forsvarligt at få ventetiderne, selvom det selvfølgeligt er det mest behagelige for den enkelte, så er der måske nogle behandlinger, som godt kan vente lidt. God information og dialog med patienten må her være super vigtig at have tid til.

Billede 2
med 0 graf

Billede 1

uden 0 graf

health power house, martin thorborg, sundhed, ventetider

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *