Udfordrerens lod at tale: Ny retning

Det er de etableredes privilegium at tie stille. Det er udfordrerens lod at tale. Ingen har sagt, at politik skal være let eller blive serveret på et sølvfad.

Politiske uenigheder handler også om stil og fremgangsmåde i en valgkampagne. Her mener jeg, at vi i valgkampen bør kæmpe principielt værdibaseret, hvor vi fremsætter en positiv vision for hvor EU skal hen. Jeg er uenig i, at Radikale først og fremmest bør være “de første og de største kritikere” af EU, som Morten gentager i sin kronik i Politiken. Tværtimod skal vi turde vise, at EU samarbejdet er en succes og pege på konkrete løsninger for de store udfordringer.  

Jeg er blevet kritiseret for i en Politiken artikel at have uddybet hvorfor jeg stiller op som spidskandidat. Dette betegnes som et personangreb, jeg finder det lidt morsomt, da kritikken ender som et personangreb på mig uden at forholde sig til hvad jeg siger. Lad os nu holde det til politik og substans!

Man kan ikke svare direkte på spørgsmålet – “hvorfor stiller du så op?” uden, at være villig til at udtrykke en kritik. Det kan vendes  til, at der er tale om et personangreb uden at indse, at det i virkeligheden er politiske uenigheder. Politiske uenigheder handler også om stil og fremgangsmåde i en valgkampagne, hvor jeg mener de Radikale bør gøre det anderledes end tidligere. Det er vigtigt, at vi har en åben debat om vores uenigheder!

Morten og jeg er grundlæggende meget enige, men som jeg sagde til Altinget, så ønsker jeg, at vi Radikale fokuserer mere på at tale om visionerne for det europæiske samarbejde. Der er brug for, at vi tager kampen op for vores grundlæggende liberale værdier. Vi bliver nødt til at tage en mere principiel position og redegøre for hvorfor Danmark er med, frem for at gå direkte til de tekniske fordele.

Her mener jeg, at Morten har en tendens til at gå for hurtigt ned i detaljen, når vi taler EU-politik med borgerne. Frem for at tale om hvordan vi får EU et bedre sted hen og at Danmark stærkere i Europa. Ved retsforbeholdsafstemningen, synes jeg, at Morten brugte for meget tid på at tale Europol uden at tale om de øvrige konkrete forbedringer, der lå i omlægningen af retsforbeholdet. Det blev for lidt om hvorfor Danmark skal være med i Europa – også på retsområdet. For lidt om visionerne..

Jeg er meget enig i hvad landsformand Svend Thorhauge sagde til DR, da jeg stillede op, “det er dejligt for et parti, når der er nogle, der gerne vil stille op til poster. Og når der er flere, der vil stille op til de samme poster, så har vi den fordel, at så bliver der lyttet lidt ekstra.”

Jeg ser et kampvalg til spidskandidaturet giver os mulighed for at skærpe vores profiler og holdninger. Mit kandidatur er ikke et udtryk for, at Morten Helveg Petersen, har gjort det dårligt i hans tid i parlamentet! Men vi er uenige om stil og fremgangsmåde til  valgkampagnen.

Politisk uenighed handler også om stil og fremgangsmåde i en valgkampagne. Jeg stiller op som spidskandidat, fordi jeg mener vi skal have en ny retning.

Kategori:

Efterlad en kommentar