Tale til Europa-Parlamentet: “Vi skal regulere platformene for at sikre vores demokrati”

Her er den tale jeg gav til Europa-Parlamentets plenarforsamling d. 19. oktober 2020 – live fra Europa-Huset i København.

———-

Kære kolleger, 

Jeg taler til jer fra Europa-Parlamentets hus her i København.

Jeg vil først spørge jer: Kan I huske de gamle dage? De gode gamle dage. Helt tilbage i 2010. Den gang, hvor vi stadig troede, at det her nye, fantastiske internet – af sig selv – ville åbne og demokratisere den offentlige debat. Give alle mulighed for at komme til orde. Gøre underkuede befolkninger i stand til at organisere sig og vælte diktatorer. De dage kan jeg godt huske. En drøm om et frit og åbent internet for en fri og åben verden.

Men sådan blev det desværre ikke. Vi tog fejl. En stor del af den offentlige debat er flyttet til de online platforme – det har givet dem enorm indflydelse på vores demokrati – og desværre nok ikke for det bedre.

Vi har set, hvordan platformenes forretningsmodel har gødet jorden for konspirationsteorier, og polarisering. For det er netop den type indhold, der skaber interaktion – og får dig til at blive bare lidt længere.

Det er ikke en forretningsmodel, der har vores offentlige debat og demokratis velvære for øje – og derfor er vi nødt til at lovgive og sætte krav til platformene.

For det første – skal platformene være gennemsigtige og åbne for samfundets kontrol. Platformene skal have regler for og løbende evaluere deres retningslinjer for indhold – og de skal være transparente om dem. Og en europæisk enhed skal holde øje med, at europæisk lovgivning bliver implementeret på platformene.

For det andet – skal platformene ikke blive til censurmaskiner med brug af upload filtre. Fjernelse af ulovligt indhold skal ske efter en transparent proces og med menneskelig kontrol. Selvfølgelig, med undtagelse af klart ulovligt materiale, – som opfordringer til terrorisme.

Og for det tredje og sidste skal ansvaret for at afgøre tvister mellem bruger og platform ikke ligge hos platformene selv. Vi sætter jo heller ikke ræven til at vogte gæs.

Online platformene har givet os utallige muligheder. Men vi er nødt til at adressere de udfordringer, som de stiller os overfor – og tackle udfordringerne rigtigt. Og det er akkurat det, som Retsudvalgets rapport handler om. Vi skal sikre, at fremtidens internet også er et frit internet. Og derfor skal vi turde stille krav til de største platforme med størst magt. Som Pippi Langstrømpe ville have sagt, – “når man er ekstra stor, har man en særlig forpligtelse til at være fair overfor de andre”.

Jeg håber, at Kommissionen læser nøje med og vælger at følge vores anbefalinger. For så er europæerne ét skridt nærmere et mere frit og et mere åbent internet.

Tak for ordet.

——–

Pressemeddelse om Digital Services Act: Link

——–

YouTube video

Kategori:

Efterlad en kommentar