Smerter i mit liv – ryg og venstre ben

back pain

Uproduktiv januar og februar på grund af smerter…

Siden januar har jeg har haft ryg- og bensmerter. Det har overrasket mig hvor meget energi, der går med at have smerter. Hele min krop føles spændt for at håndtere smerten i et sted, og hjernen er på overarbejde for at koncentrere sig om det man egentligt skal lave i stedet for at tænke på, at det gør ondt.

Venner, som lider af fibromylagi, har beskrevet hvordan smerterne påvirker deres hukommelse og koncentrationsevne. Læs lidt om det her på en hjemmeside om smerter. Men selv med mine begrænsede smerter kan jeg genkende det med, at kun kunne overskue noget som man ikke skal tænke for længe over. Manglende overblik over hvad jeg mangler at lave. Siden januar er min to-do liste næsten bare vokset. Ting jeg havde skubbet foran mig siden før jul, ja de ligger der endnu. Jeg plejer at have en to-do liste, som er fleksibel og dyrke structured procrastination, men det har taget helt overhånd nu.

Mange mennesker lever med daglige smerter. Jeg har har kun døjet med det i halvanden til to måneder. Jeg er så heldig, at mine smerter er ret præcist lokaliseret og nogenlunde* veldefineret, hvilket jeg regner med hjælper psykologisk: Smerterne er nok resultatet af at have haft lidt for travlt de sidste små tre år og for mange rejser de sidste halvandet år kombineret med for lidt motion i hverdagen har svækket min ryg/lænd og sat en nerve i klemme mellem nogle spændte muskler. Eller noget i den dur.

…sidste uge pludselig forværring af smerterne og hvad skulle jeg gøre?

Sidste uge begyndte jeg så at vågne om natten af smerter og et kort forsøg på at trappe ned fra max døgndosis på både ibuprofen og paracetamol fik mig til at have svært ved at tænke klart i løbet af formiddagen. Det har betydet to halve dage, hvor jeg ikke kunne fungere. En hvor jeg lå i sengen med min telefon og mail. En hvor jeg havde det lidt bedre og var mere dopet, så jeg kunne komme til fysioterapeut.

Løsningen har lægerne sagt er smertestillende piller for at holde smerterne væk og ryggen igang. Træning af muskler i og omkring ryggen for at beskytte den. Jeg dør ikke af det og det skal nok blive godt igen, hvis jeg tager det alvorligt og gør noget ved det.

Var til lægen onsdag efter jeg brugte tirsdag formiddag i sengen, her fik jeg dog henvisning til rygcenter og recept på paracetamol og ibuprofen. Torsdag hos fysioterapeut. Fredag tog jeg sædvanlig max dosis på begge former for smertestillende, da jeg vågnede. Jeg havde stadig ondt kl. 1030 og tog endnu en dosis. Det hjalp ikke. kl. 1300 ringede jeg til min læge. Kunne jeg tage mere, gøre andet? Is på ryg 10 minutter hver anden time sagde hun, men hvem har en pose frosne ærter med på kontoret?

Jeg gik hjem fra arbejde kl 16.300 og lagde mig i seng. Nu havde smertestillende og fortsæt sædvanligt liv ikke hjulpet. Gad vide om hvile og minimum af medicin ville? 2 dage og 23 afsnit af House of Cards bestod min weekend så af. Jeg tog dog lidt piller og et tog til Lund for at holde oplæg om EU persondataforordning og UX ift. privatlivsbeskyttelse til et cryptoparty hos en studenterforening inviteret af den top seje Amelia Andersdotter, internet aktivist og tidligere medlem af Europa-parlamentet for det svenske piratparti. Efter oplæg tilbage til København og min seng.

Mandag kunne en enkelt dosis ibuprofen og to doser paracetamol klare smerterne og jeg kunne koncentrere mig om at arbejde. Placebo effekt eller arbejdsdisciplin fra Underwood parret? Tiden vil vise.

Henvisning til rygcenter om to måneder…

Fik også en tid hos rygcenteret. Den 9. maj. Kunne også have fået en tid den 4. maj, men måske når jeg til re:publica i Berlin i år. Eneste, der bekymrer mig er: “90 % er smertefri efter seks uger, og ca. 5 % udvikler langvarige rygsmerter.” Enten tror de, at jeg er hypokonder, eller at jeg er blandt de 10% med smerter efter seks uger. Med det valg så vil jeg faktisk hellere have, at de tror jeg er hypokonder end at have ondt i otte uger mere.

… men håb forude fra min fysioterapeut – i Hørsholm.

Havde idag endnu en tid hos min fysioterapeut II, anbefalet af en god veninde, som fik set på sin ryg hos ham. Downside. Ligger i Hørsholm. 150S og mig vi bliver så! gode venner. Han virker til gengæld til at have fat i noget, og jeg vil fortsætte hos ham – og håber at kunne aflyse min tid hos rygcenteret – og måske komme til re:publica.

Han sagde idag, at irriteret iskiasnerve fordi den er i klemme måske på grund af en overanstrengelse (?) af den pæreformede baldemuskel piriformis. Når det sker, forkortes muskulaturen, der bliver øm og stram. “piriformis-syndromet”. Ondt i nerve skal ikke gå eller bevæges væk, men have ro, så min weekend med House of Cards blev godkendt.

Kategori:

Efterlad en kommentar