Rejsekortet – det skulle være så nemt men så…

Rejsekort

For at opbygge tillid til et nyt system skal vi kunne forstå hvordan det virker og vide at vi får mere ud af det end det gamle. Der må ikke være tvivl eller forvirring.

Jeg har brugt rejsekortet siden november måned 2013. Jeg er glad for at bruge det fordi det gør det lige så nemt at hoppe på toget til Odense som på S-toget til Ordrup. Men jeg er stadig forvirret og jeg føler mig stadig lidt snydt hver gang jeg bruger kortet.  

Hvorfor? Forklaringerne som jeg har kunnet finde er blandt andet at systemet er sat op først og fremmest for at gøre transportselskaberne tilfredse, ikke kunderne, dernæst at man har sparet brugervenlighedstest væk eller ikke ansat folk, som ved hvordan man sikrer den slags.

Hvad er jeg utilfreds med? Umiddelbart de her 5 af de ting, men jeg tror der er andre som har andre problemer end dem jeg nævner her. Jeg tror, at der må være andre, som har haft bedre oplevelser end mig og er sikker på at andre brokker sig mindre, men der er også andre, som brokker sig:

Skandale, fadæse, nedsmeltning… Danmark er dårlig til it!

Skrot nu det Rejsekort

To år med rejsekort: Elendig brugervenlighed er kommet for at blive

I sommeren 2013 blev der lavet en hel liste af børnesygdomme, som Rejsekortet skulle helbredes for, men jeg ved ikke hvad status er.

For det første, hvorfor må jeg ikke tjekke ud under min rejse uden at det bliver dyrere for mig? I Hovedstadsområdet er vi vant til at rejse med klippekort. Et klip varer i en til halvanden time, hvor man kan stige på og af eller skifte transportmiddel lige så meget som man lyster. Når man har klippet eller købt sin billet behøver man ikke tænke på mere end at holde øje med tiden. På trods af at jeg nu har rejst med rejsekortet gennem 4 måneder, så først da jeg skrev denne blogpost, at jeg opdagede at man indenfor de første 29 minutter kan tjekke ind igen uden at betale dobbelt. Den eneste melding, som jeg har modtaget er den automatiserede: Husk du skal ikke tjekke ud før du er færdig med din rejse. En forklaring, som ”Det er ikke meningen, at det skal være det samme som før” er ikke godt nok. Man kunne sagtens have sat at man kunne tjekke videre ind og rejse tilbage på ”det samme klip ” indenfor en time eller halvanden lige som vi er vant til. Den reelle forklaring er vel, at det ikke skal være det samme som før når det vil koste transportselskaberne for meget? Hvorfor kunne man ikke bare tjekke ind og ud lige så meget som man lyster inden for den samme tur. Når systemet kan huske til 29 minutter, så burde 59 og 89 minutter også være muligt.

For det andet, hvorfor kan jeg ikke tjekke ud uden at være i nærheden af en stander? Når man står af en bus, og opdager, at man har glemt at tjekke ud, så er der ikke noget, intet, nada at gøre hvis ikke man er et sted hvor der jævnligt kommer andre busser forbi, eller hedder Mo Ibrahim og kan indhente bussen.

Det er ikke kun mig, som glemmer det med at tjekke ud… men de ekstra 50 kr må da også være rart fremfor at gøre det nemt, og hvis det var nemt, kunne man måske nemmere forhindre at folk rejser på tværs af landet for en 50’er…

Og hvis man glemmer tre gange og får sit kort spærret er der lang vej til at kunne bruge rejsekort igen.

For det tredje, hvorfor er det ikke gjort nemmere? Hvorfor kan man ikke tjekke ind og ud på den samme stander? I Nederlandene tjekker man ind og ud på samme stander. Det ville også have afhjulpet at der mangler standere til at tjekke ind og ud visse steder, som ved undergangen mellem perronerne på Kbh H. Og man kunne visuelt huske os på at tjekke ind og ud. I busserne i Amsterdam er der store klistermærker på gulvet ned udgangen for at huske folk på at tjekke ud. Og fordi man kan tjekke ind og ud på samme stander, så kan man gå ind ad alle døre – når man lader folk komme ud først.

Og så kan de vist ikke lide sne…

og hvad med turisterne?

 

Godt, at det med at afskaffe klippekort er blevet udskudt et par gange nu…. For det fjerde, hvorfor kan man ikke lægge andre typer af billetter oven på sit rejsekort? Hvorfor kan Wildcard ikke lægges på Rejsekortet? Orangebilletter købes på nettet, hvorfor kan man ikke sætte dem ind på Rejsekortet? Hvorfor kan periodekort ikke ligge på rejsekortene? Det kan de i London med Oyster-kortet. Hvorfor kan man ikke købe en tillægsbillet og lægge den ind på rejsekortet? Det ville kunne måske gøre det nemmere for Kirsten, som rejser med tre forskellige kort rundt på Sjælland. I februar 2013, lovede DSB’s folk på Twitter, at der ville komme en “god løsning” med Rejsekort for folk med periodekort. Er den kommet endnu?

For det femte, hvorfor er det ikke nemmere at finde oplysninger om rejsekortet.  F.eks. ved DSB personalet ikke noget om Rejsekortets priser. Jeg spurgte en medarbejder om prisen mellem Nykøbing Falster og København på hhv. Rejsekort og standard billet og fik at vide, at det havde DSB-personalet ikke fået oplysninger om, og Rejsekortet var noget som var blevet gennemtvunget. Hvorfor vidste jeg ikke at jeg optjener rabat pr. 3. måned førend jeg går ind på selvbetjening og ser det tilfældigt? Hvorfor oplyser Rejseplanen.dk ikke om hvor Rejsekortet virker? Altså uden at man skal klikke sig igennem flere lag på hjemmesiden.

og så er der det med at skifte betalingskort…

og det med overvågning af data…

 

Endeligt, hvad er løsningen når systemet går ned, som den 14. februar 2014?

Nogle politikere ved vist ikke helt hvordan det fungerer

Mens andre pendler dagligt, og sikre gratis rejser ved nedbrud.

 

 

Kategori: , ,

Efterlad en kommentar