Radikalt – Juli 2020: “Kortere fra RV’s gruppeværelse til Bruxelles end nogensinde før”

Aldrig har Statsministeriet været så langt fra Bruxelles. Under krisen har Regeringen vist, at Danmark er sig selv nærmest – og det i en tid, hvor europæisk samarbejde er bydende nødvendigt. Men heldigvis har Radikale aldrig været tættere på Bruxelles. For mens Mette Frederiksen regerer landet, som var vi et ø-rige midt i Stillehavet, har Europa været en del af de radikale løsninger hele vejen igennem.

Danmark lukkede, da Europa lukkede. Ligesom mange andre danskere, er mit liv ikke kun baseret i Danmark, men også i Berlin og Bruxelles. Vores liv blev splittet af hovedløse grænselukninger og rejsevejledninger baseret på mavefornemmelser fremfor sundhedskriterier. Når reglerne er udtryk for en reel risiko for at opblusse smitten kan de forstås, men reglerne i forholdet til udlandet, særligt om grænserne, reflekterede ikke risikoen.

Med krisen understregede regeringen, at Danmark er sig selv nærmest. Aldrig før har vi haft en regering, der gør sig så umage for ikke at tænke det europæiske samarbejde ind i dansk politik samtidig med, at situationen gør europæisk samarbejde bydende nødvendigt.
Det gjorde sig gældende for striden om Europas 7-årige husholdningsbudget. Fremfor at se, hvordan det europæiske samarbejde kommer hele Danmarks økonomi til gode, har regeringen alene set på finansministerens excel-ark og den nationale debat. Det er visionsløst og skuffende.

Det gjorde sig gældende, da vi skulle vise europæisk solidaritet. Prioriteten var ikke, at de respiratorer, vi sendte til Italien, virkede. Vigtigst var det, at udenrigsministeren kunne sige, at vi havde gjort en indsats.

Det gjorde sig også gældende, da vi i Danmark skulle udvikle en smittesporings-app. I stedet for at kigge til Europa, kiggede regeringen til Norge. I stedet for at tale med vores europæiske partnere, ville regeringen genopfinde den dybe tallerken – uden tanke for, at vi på et tidspunkt åbner grænserne igen. Hvis vi skal kunne spore smitten skal vi vide, hvornår når vi har været i nærheden af en smittet udenfor Danmarks grænser.

Aldrig har Radikale været tættere på Bruxelles

Mens Mette Frederiksen regerede landet, som var vi et ø-rige midt i Stillehavet, så åbnede Corona-nedlukning og hjemmearbejde døren til det Radikale gruppeværelse. Mens jeg har arbejdet hjemmefra i Berlin har jeg kunnet deltage i møder for Folketingsgruppen, hvor den danske håndtering af Corona blev drøftet indgående og detaljeret.

Det har været en fornøjelse, at se hvordan Europa for Radikale Venstre – også på Christiansborg – har været en del af løsningen hele vejen igennem. For aldrig har vi haft mere brug for Europa end nu.
Når jeg som parlamentariker flere gange om ugen har kunnet følge, hvad der foregik på Borgen, var det nemt at bidrag med input og politisk ammunition fra Bruxelles.

Det tætte samarbejde har givet resultater! Til den førnævnte smittesporings-app fik Stinus Lindgren sikret krav om privatlivsbeskyttelse, og at app’en virker på tværs af grænser. Andreas Stenberg fik sikret grænseåbning for danske familier og kærester indenfor Europa. Og Jens Rohde fik lagt pres på regeringen og ændret regeringens forhandlingsmandat til EU-budgettet. Nu handler det ikke kun om størrelsen af budgettet eller den danske rabat, men gørelsen. EU’s nye finanslov skal blive så grøn og fremtidsorienteret som muligt. Det gavner Danmark.

Når corona slipper sit tag i hverdagen, så håber jeg vi evner at tage de gode vaner, vi har lært, med os. Det tætte samarbejde mellem Christiansborg og Bruxelles bliver en af dem.

Efterlad en kommentar