Paven i Europaparlamentet. Politik og Religion. Værdier.

15253479034_f672afcdbd_z

Den Europæiske Union er en union af værdier. Værdier om åbne, frie og demokratiske samfund med respekt for det enkelte menneske. Hvor vi fører politik ikke for interesser, staten eller industrien men for at sikre et bedre liv for menneskerne i Europa i dag og i fremtiden. Fordi det handler om mennesker.

Paven besøgte Europaparlamentet i dag. Han holdt en tale, hvor han talte imod abort og imod muligheden for en værdig død. Om at individets menneskerettigheder skal indordnes samfundet. Hvor “familien” blev sat i centrum fremfor kærligheden. Han sagde mange rigtige ting, som alle kan være enige i, men vi skal huske at se hvad der mangler at blive sagt og mellem linjerne. Den katolske kirke er ikke fortaler for progressivitet, selvom den nuværende pave er bedre end mange af sine forgængere.

I dagens tale, advarede Paven mod “individualistiske” menneskerettigheder:

“…As a result, the rights of the individual are upheld, without regard for the fact that each human being is part of a social context wherein his or her rights and duties are bound up with those of others and with the common good of society itself. … In fact, unless the rights of each individual are harmoniously ordered to the greater good, those rights will end up being considered limitless and consequently will become a source of conflicts and violence.”

Menneskerettigheder er ikke absolutte. Opretholdelse af en rettighed skal ske under overvejelse af de rettigheder, som den evt. begrænser. Men hverken beskyttelse af traditioner, stat eller kirke skal gå forud for individet. Det bringer os ud på et skråplan, som ville gøre den tidligere Sovjetunion, det tidligere DDR og det nuværende Saudi-Arabien glade. Derfor undrer det mig ikke når Dansk Folkeparti’s Morten Messerschmidt tiljubler pavens kritik af menneskerettigheder. Fordi grundlæggende ønsker Dansk Folkeparti kun, at rettigheder skal gælde særligt af dem selv udvalgte.

Morten Helveg Petersen, det Radikale medlem af Europaparlamentet, advarede i sin blog på Berlingske mod at blande religion og politik: “Det er ikke i vores DNA at blande de to ting sammen.” Det er måske ikke i den Radikale DNA, men vi er nu godt på vej i Danmark med folketingets åbning og Folkekirken.

Paven og Vatikanet har tætte forbindelser til mange politikere i verden. Ikke kun i EU. Der er også mange andre kræfter i EU end den katolske kirke. EU er præget af forskellighed. ALDE, som Morten sidder i og vi Radikale Venstre er med i, kæmper for det liberale. Radikle med tanke på menneskerne.

I 1988 talte Pave Johannes den II også i Europaparlamentet. Hvor han lagde vægt på religionernes rolle i at fastsætte værdier og moral i vores samfund.

“Dire qu’il revient à la communauté religieuse, et non à l’État, de gérer «ce qui est à Dieu», revient à poser une limite salutaire au pouvoir des hommes, et cette limite est celle du domaine de la conscience, des fins dernières, du sens ultime de l’existence, de l’ouverture sur l’absolu, de la tension vers un achèvement jamais atteint, qui stimule les efforts et inspire les choix justes. Toutes les familles de pensée de notre vieux continent devraient réfléchir à quelles sombres perspectives pourrait conduire l’exclusion de Dieu de la vie publique, de Dieu comme ultime instance de l’éthique et garantie suprême contre tous les abus du pouvoir de l’homme sur l’homme.

Johannes II mente, at staten skulle tillade Gud en plads i den offentlige debat og ved fastsættelse af vores værdier og etik. Han afviste at skille kirke og stat, og mente at kirken skulle have lov til at pålægge andre sin moral og sine værdier.

Der er heldigvis sket meget i de sidste 25 år. Men debatten omkring Pavens tilstedeværelse i Europaparlamentet viser at han skiller mere end han samler. Religioner med de værdier og den kultur, som de bærer har en stor værdi i vores samfund. Men vi må ikke lade dem blive pålagt uden debat. Fordi først og fremmest skal vi sikre frie åbne samfund, som ikke forskelsbehandler eller diskriminerer på grund af religion eller hudfarve.

D66 MEP i ALDE gruppen Sophie In‘t Veld og Socalisterne og demokraternes (S&D)’s Virginie Rozière skrev på vegne af Europaparlamentets forum for sekularisme et brev til Parlamentets formand Martin Schultz for at bede om at få en reel debat om værdier i Europaparlamentet.

Jeg er enig med dem, en monolog af et religiøst overhoved i Parlamentets sal. EU’s institutioner er ikke skabt for en religion alene, men for alle EU’s borgere uanset deres religion. Lissabon traktatens artikel 17 omtaler en åben og transparent dialog med kirker, religiøse samfund som med filosofiske og ikke-religiøse organisationer. En balanceret dialog uden undtagelser og uden privilegier.

Jeg ser frem til et svar fra Martin Schulz og til at debatten og Europas værdier. Jeg vil kæmpe for, at Europa bliver et Europa af åbne samfund med lighed for alle. Et liberalt Europa, hvor det handler om mennesker.

Kategori:

Efterlad en kommentar