Oplevelser og skuffelser fra borgermøde om Enghavebrygge

10671500_10205009117098109_8739056517385702021_n

Stort fremmøde til borgermødet om Enghavebrygge. Mange havde ikke inden borgermødet været opmærksomme på planerne. Efter indledende præsentationer om konsekvenserne for husbåde, roere, og København som en grøn og bæredygtig by (lægger dem op når jeg modtager dem), havde vi en debat med panelet af politikere, som havde modet til at stille op. Tak for det.

Oplæggene bar præg af stor skuffelse over den manglende helhedstænkning i Københavns Havn. Der bygges og bygges. Selvom der er grunde andre steder i byen. Selvom det er langs Damhussøen, at boligerne er dyre i Vanløse, så er det ikke kun derfor vi skal bygge boliger i havnen. Alle var enige om boliger langs havnen, men ikke ude i havnen. Behov for et åndehul for Vesterbro. Behov for reel adgang til vandet. Behov for plads hvor livet kan udfolde sig. Morten Kabell påstod, at hvis ikke man bygger tæt, så får man ikke en levende by. Kabell glemte bare, at liv kræver plads i byen, og grunde til at opholde sig et sted.

Jeg var insisterende og tidlig nok til at stille nogle af de første spørgsmål: Hvorfor ikke afvente VVM’en? Hvordan vil man sikre rekreative områder, som offentligheden reelt har adgang til? Hvis man ser på cykling ned mod og langs Kalvebodbrygge er det muligt, men hverken nemt at finde eller særligt direkte.

Kun spørgsmålet om timing mht. VVM og lokalplan blev besvaret med et luftigt løfte, om at lokalplanen skal tilpasses VVM’en hvis den kræver det.

Mangel på visioner – det vi bygger skal stå til de næste 3 generationer
Peter Vogelius, by- og socialgeograf, spurgte det gode spørgsmål hvornår fik vi sidst en stor park i København? Vi bygger og bygger, men mangler byplanlægning i København. Som Knud Erik Hansen beskrev det, der projektplanlægges men der byplanlægges ikke. Frank Jensens visioner vil det gode hverdagsliv og livskvalitet undtagen ser det ud som om, når det går imod By og Havns investeringer. Kun til valgbrochuren trækkes visionerne frem om det nære gode liv. På Enghavebrygge er det glemt. Virker til at By og Havn med ex-Overborgmester Kramer har gevaldig klemme på Københavns Kommune. Penge fra investorer og ikke helhedsorienteret udvikling af byen er i fokus.

Socialdemokraten Jakob Hougaard ønsker ikke at lave om på 2002 havneplanen, men han og Kabell lover at lave lokalplan om hvis det kræves af VVM

Jakob Hougaard fra Socialdemokratiet lytter ikke. Han havde besluttet sig for kanalbyen i 2002, måske på studieturen til Amsterdam. Hougaard nægter at lave den planlagte kanalby om på Enghavebrygge. Nu skal det bare bygges.

Imens sælges lejlighederne i Enghavebrygge. Jeg er enig med Morten Kabell det er dumt at Enghavebrygge projektet er begyndt at sælge lejligheder. Men jeg tror dog ikke helt på at de ikke har fået en form for garanti for at de bliver bygget.

En dame fra publikum fortalte, at hun havde konfronteret ham med at han allerede havde besluttet sig inden borgermødet. Svaret var ja da I siger jo hele tiden det samme. Tænk hvis der også blev lyttet lidt. Der er sket meget i byen siden 2002. Hvorfor ikke lære af erfaringerne?

Borgermøde uden politikkerne lytter. Grobund for politikerlede og skuffelse
Når mere end 100 mennesker organiserer og inviterer til et borgermøde, og politikerne ikke lytter, men bare siger der skal bygges boliger og det er deres vej eller ingenting. Det giver en enorm grobund for politikerlede og skuffelse,

Jakob Næsager (C) stillede et godt spørgsmål til kviksølvindholdet i havnen, hvis man graver op til Enghavebrygge. Sojakagefabrikken ovre på Islandsbryggesiden af havnen havde jo udledt kviksølv i havnen i mange år. Det ligger nu nede i slammet. Hvad sker der når man begynder at grave?

Ingen på borgermødet i aftes var i mod udvikling af området ved Enghavebrygge. Det skal bare ske på en måde, så Vesterbro får et åndehul. Det skal ske så vi kan komme ned til vandet og have plads til at være. Det skal ske på en måde så roere og kajakker får mulighed for at bruge havnen.

De eneste konkrete var dem med spørgsmålene. Dem med løfterne var luftige og vage.

Mediedækning af borgermødet
TV2 Lorry kom ud til borgermødet og bragte 2 indslag i 19:30 avisen og kl. 22:20 avisen

Kategori:

1 Comment

  1. Carsten B. Kristensen den 5. november 2014 kl. 8:51

    Jeg er enig i din fremlæggelse- og kan kun opfordre medlemmer af dit parti til at deltage i en argumentation rettet mod jeres eget medlem af miljø pg teknik udvalget inden mandag, hvor afstemningen om lokalplanen påtænkes gennemført- meget usædvanligt UDEN at vvm redegørelsen har været behandlet.Og dermed uden at miljø påvirkningerne bliver taget alvorligt.

Efterlad en kommentar