Skip to main content

Hvis fodboldkvinderne var mænd, ville Star Sixes ikke være afspillet lige inden

YouTube video

For et døgn siden, skrev jeg et tweeet om EU, fodboldkvinderne og Star Sixes. Hvis kvinderne i EM var mænd, så ville Star Sixes ikke ligge lige inden. Hvis kvinderne i EM var mænd, så ville der være storskærm på Bryggen i København. Hvis kvinderne var mænd, ville slagsangen ikke være skrevet af en komiker.

Mit tweet lød: Is #Starsixes [really] about men not wanting to let #WEURO17 have more attention than the male footballers even for one summer. Sure[ly] #notallmen[, but…]

Teksten i […] er indsat for at gøre teksten lidt mere læsbar, selvom det er afsenderens ansvar, hvis pointen ikke er klar nok. Min pointe var, gad vide om den virkelige årsag til at man holder Star Sixes er for at undgå, at de mandlige fodboldspillere skal opleve ydmygelsen af, at kvinderne bare en sommer får mere opmærksomhed end dem.

Jeg beklager, at jeg har ghostet jer alle sammen her på Twitter i løbet af i dag. Jeg orkede ikke en masse tweets frem og tilbage med gentagelser, og jeg ville koncentrere mig om at sætte mig ind i noget lidt kompliceret, hvis jeg først gik i dialog med jer alle sammen ville det jo gribe om sig.

Reaktionerne på mit tweet fra sent i går aftes gik lettere i selvsving, efter folk vågnede op morgenen efter, ikke en shitstorm, men snarere (og er det ikke lidt værre) befandt min twitterkonto sig som centeret for en circle-jerk-session blandt alle fodbold-(frem til da jeg ghostede)-mænd på twitter midt i agurketiden.

Hvorfor “circle-jerk”, jo fordi et af de første morgensvar spurgte til om jeg ville have “kvoter” uanset, at mit tweet intet havde med kvoter at gøre. Men der var naturligvis noget om mænd og kvinder, hvilket virkede til at medføre en pavlovsk reaktion der udløste svaret “vil du have kvoter??!!” Desuden kom der tidligt en håndfuld med argumentet: jamen hvis damefodbold var værd at se, så var der vel publikum til det. Hvilket er bullshit. Spørgsmålet om hvilken sport, der er populær og bliver betalt for handler om kultur, markedsføring og nødvendigvis ikke om sportsfolkene er dygtige eller om sporten er seværdig.

Mit tweet var sat på spidsen og blev også misforstået (se ovenfor om afsenders ansvar), fordi nej, det var ikke min tanke, at en gruppe af personer havde siddet lagt planer om at undergrave kvindernes EM? Men hvorfor kan man jo også tænke over valgte så mange mænd, at misforstå mit tweet og føle sig truffet over det?

Hvis kvinderne i EM var mænd, så ville Star Sixes ikke ligge lige inden. Hvis kvinderne i EM var mænd, så ville der være storskærm på Bryggen i København. Hvis kvinderne var mænd, ville slagsangen ikke være skrevet af en komiker.

Man kan ødelægge meget med ligegyldighed. Man ville ikke lægge Starsixes lige inden et herre EM uanset om seniorerne ikke var med på landsholdene længere. At lægge de to ting så tæt på hinanden er udtryk for ligegyldighed over for kvindefodbold. Et “100% en kommercielt arrangement lavet af et privat firma” i dagene op til herre-EM. Men seniorbold og nostalgitrip for herrerne er vigtigere end nutidens bedste europæiske kvinder. Derfor kan man godt tilade sig, at lægge det i kalenderen, hvor der ikke er “rigtig fodbold”, at se fordi kvindernes EM ikke tæller, når fodbold er underholdning fremfor sport.

Starsixes konceptet smager af pengefixeret underholdning frem for smagen af sport. Det er når “sport” er blevet til underholdning og profitmaksimisering. Måske skulle man forsøge at se andet end det mest markedsførte af sportsgrene? Eller måske skulle man bare prøve noget andet end fodbold bare en gang imellem? Der er masser af andet sport i verden end herrefodbold. Efter min tid i Storbritannien, så kan jeg berette, at man godt kan se både håndbold, rugby, cricket eller kvindefodbold – og herrefodbold internationalt eller i de forskellige ligaer.

Skal det være et enten Starsixes eller Women’s Europa Cup? Nej ikke nødvendigvis, men ingens tid eller pengestrøm er uendelig hverken i døgnet eller livet. Derfor skal tv-kanaler vælge hvad de vil betale for og visse seere skal deres tv-tid med omhu.

Nu hvor du er nået så langt, så læs også DBU’s Kvindekommissions kronik i Fyens Stifttidende med deres første anbefalinger om bedre trænere, flere penge og en ligeværdig omtale. Du kan også læse baggrunden til videoen med Hummel: HUMMEL SKIFTER KØN PÅ KVINDERNE.

Du kan også læse i The Guardian om verdensmesteren fra Skotland, som måtte spille for Italien, da Skotland ikke den gang accepterede, at kvinder spillede fodbold: https://www.theguardian.com/football/2017/jul/17/rose-reilly-scottish-footballer-world-cup-italy-milan

Og så skal du også se den totalt tear-jerking og seje video, som Iceland Air har lavet til ære for det islandske kvindelandshold: Unstoppable For Iceland

YouTube video

Comments (4)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *