Hurra for accept af non-binære og transkønnede

Større accept af både transkønnede og non-binære personer i vores samfund er en sejr for os alle. Jo større forskelle vi accepterer hos hinanden desto nemmere bliver det for os alle at acceptere os selv sådan som vi er. Et andet cpr-nummer sætter ikke noget i gang. Det er der allerede. Men det er til gengæld en meget stor tjeneste at give til en lille gruppe mennesker i vores samfund.

Køn er ikke binært, men som så meget andet er det en skala. Det afgøres af mere end bare kromosomer. Allerede fra treårsalderen kan man identificere det køn, man føler sig som. Og når man er fire år, har man en stabil kønsidentitet. “De helt små har selvfølgelig ikke et sprog for det. Men de har en tydelig social adfærd og spørger måske i stedet, hvornår deres tissemand falder af,” forklarer læge Astrid Højgaard.

“Og det er en fordel, at det kan klares inden skolestart”, mener Astrid Højgaard. “Så begynder man faktisk i skole med et ydre signal, der passer. I stedet for at man i en alder af 12 år, hvor man er ret skrøbelig, skal til at forklare, at man nu er en anden.”

“Det interessante er, at de børn, der bliver mødt positivt og med tillid af deres omverden, de har faktisk mindre travlt med at efterspørge hormoner og operationer, hvorimod de unge, der altid er blevet set på med mistillid, vil have alting fikset hurtigst muligt,” siger Esben Esther Pirelli Benestad, Professor emeritus ved Institutt for psykososial helse, Universitetet i Agder, Norge.

Normalt er forekomsten af både depressioner og selvmord højere blandt transpersoner. Men et studie offentliggjort i 2016 i det amerikanske tidsskrift for børnelæger Pediatrics konkluderede, at “transkønnede børn, som socialt og samfundsmæssigt bliver støttet i deres kønsidentitet, ligger på et normalt niveau, når det gælder forekomsten af depressioner, og har kun en lidt højere forekomst af angst”.

Håber I får en fantastisk Pride i København i dag og vi hver dag i resten af året kan gøre det lidt lettere at være os selv. Der er for eksempel helt lav praktisk behov for at se på hvordan skiftet fra et cpr-nummer til et andet gøres nemmere, så man ikke låses ude af bankkonti og offentlige systemer.

Citaterne og info er fra den super Zetland artikel fra 2021 af Nanna Schelde: Bør børn kunne skifte køn?

Efterlad en kommentar