Grøn transport kræver bedre tog
Når vi vil have bæredygtig grøn transport skal vi stille krav til investeringer og til reel konkurrence. Vi politikere har et ansvar for at sikre de grønne alternativer til befolkningerne i Danmark og resten af Europa. Hurtigere tog, også om natten, med mindre bøvl og lavere priser er vejen fremad!
Fly og tog skal reelt sidestilles, som alternativer og beskattes ensartet. Jeg frygter, at flytransport ikke, indenfor en overskuelig fremtid, kan gøres tilstrækkelig grøn til være et langvarigt bud på europæisk transport. Derfor skal vi bevare internationale togforbindelser, og tænke udover vores egne grænser.
Danmark skal gå forrest i EU og sikre hurtige tog, også om natten. Tog, især drevet på el fra bæredygtige kilder, er en markant bedre transportløsning end fly. Det er ikke noget vi skal opfinde eller som er “cutting edge” og uprøvet. Vi har tog, vi har alle prøvet at køre i et, og alle lande har skinner de kan køre på. Det burde være det oplagte valg som bæredygtigt transportmiddel.
Transportsektoren står for ca. 25 pct. af den samlede CO2 udledning og fly er en af de hurtigst voksende transportmidler inden for sektoren. En af årsagerne til flyenes stigende popularitet er, at flybrændstof ikke er underlagt samme afgiftstryk som andre typer brændstof. Det er der ingen logik i og det skal vi selvfølgelig have lavet om. Der er måske initiativer på vej i 2023, men det er for langsomt og uambitiøst. Vi skal rykke på det nu!
Tog er i udgangspunkt en grønnere løsning end at tage flyet. Desværre kører en del tog på diesel, som jo både bidrager negativt til CO2 regnskabet og selv med diverse filtre udleder en ubehagelig mængde partikelforurening. Danmark bør trække i klimaførertrøjen og elektrificere jernbanenettet.
Desværre står vi med visse udfordringer. Alle som har prøvet at bestille togbilletter i et andet EU land ved hvad jeg snakker om. Vi skal stille krav om, at jernbaneselskaberne skal samarbejde i stedet for at modarbejde hinanden. Det skal være lige så let at bestille togbilletter som flybilletter. Det er ofte besværligt og man skal ind på de nationale togselskabers hjemmesider som ikke altid er oversat til forståelig engelsk. Data vedr. togplaner og billetbestilling skal sættes fri, så passagerne får mulighed for at købe en billet på tværs af grænser. Der findes visse online portaler også for tog, men de lever skjult og dermed ikke så godt sammenlignet med den smertefrie bestilling af, i øvrigt let sammenlignelige, flybilletter på online portaler og lignende. Der får mange til at tro, at en togtur er at sammenligne meden tur i skærsilden.
Fra politisk hold skal vi blive bedre til at stille krav. Data om billetpriser og afgange skal i højere omfang være frit tilgængelige, så onlineportaler kan formes. Det øger konkurrencen og gør det let for forbrugerne at finde den bedste afgang og pris. Øget konkurrence og flere passagerer burde, ifølge gængs økonomisk teori, føre til lavere priser, hvilket er godt for forbruger.
Personligt var det en trist dag, da jeg deltog i arrangementet på Hovedbanegården, ved afgangen af de sidste nattog til Tyskland. Når vi stiller krav i udbud, skal vi have genindført nattogene. For de politikere som rejser frem og tilbage fra Bruxelles ville de kunne stige på toget om aftenen og vågne op friske, veludhvilet samt velforberedte næste dag i Bruxelles.
En anden udfordring, som skal løses er muligheden for hurtige tog gennem europa. Femern belt er i udgangspunktet den type løsninger, som kan bidrage til at skabe bedre muligheder for hurtigtogdriften i EU. Der skal bare meget mere til. I Danmark er det på tide at sætte det gode eksempel nationalt og får sikret en hurtig drift mellem de større byer.