Gør Danmarks historie levende – gør den fri!

Vi skal gøre Danmarks historie fri ved at gøre den tilgængelig gennem digitalisering og gennem åben adgang til at bruge den. Vox.com har lavet en video, som på fantastisk vis beskriver arbejdet med at farvelægge gamle sort-hvide billeder og hvordan det hjælper os med at se verden fra den gang tydeligere når den kommer i farver. Når vi ser billeder i farver ligesom vi ser verden i dag får historien til at komme tættere på. De farvelagte billeder komplementerer de originale og giver liv til historien.

YouTube video

Det har været muligt for amerikanske sort-hvide billeder at blive farvelagt af firmaer fordi historien i USA betragtes som offentlig ejendom, der bør stå til rådighed for offentligheden. De offentlige arkiver bør derfor stille billederne til rådighed gratis.

I Danmark ser det ud til, at man skal betale fra 205 kr pr billede fra Det Kongelige Biblioteks Digitaliseringsafdeling, hvis det ikke allerede er digitaliseret. Hvis det er så koster det 12 kr, men jeg ved ikke hvilke rettigheder, som man får til at bruge billedet for de 12 kr.

For at gøre Danmarks historie levende, så ville jeg gerne have, at vi gjorde den tilgængelig gennem digitalisering og gennem åben adgang til at bruge den, som man ønsker med kildehenvisning. Fordi vi skal gøre vores historie levende ved at gøre den tilgængelig for os alle. Det vil åbne op for nye muligheder for kreativitet og innovation.

Hvis du gerne vil se mere om kunsterne vist i videoen, så kan du følge disse links:
Jordan Lloyd (@jordanjlloydhq): http://dynamichrome.com/
Mads Madsen (@madsmadsen): http://www.colorized-history.com/
Marina Amaral (@marinamaral2): http://www.marinamaral.com/
Dana Keller (@HistoryInColor): http://www.danarkeller.com/
Patty Allison (@imbuedwithhues): https://imbuedwithhues.wordpress.com/

Bogen som blev nævnt til sidst hedder: The Paper Time Machine og den kan du læse om her: https://unbound.com/books/paper-time-machine

Efterlad en kommentar