Frygt ej folkeafstemninger, men brug dem med omtanke.

Menneskemængde besøger Parlamentet på Europadag

Så blev der sat deadline for forhandlingerne i Folketinget om Patentdomstolen. Vi får en folkeafstemning den 25. maj 2014  – hvis ikke der findes 5/6’s flertal inden da. Hvis vi får en folkeafstemning, så glæder jeg mig til debatten, men håber vi også får tid til at tale om hvilken politik vi ønsker ført i Europa-Parlamentet.

Folkeafstemninger er en nødbremse i et repræsentativt demokrati. I den danske grundlov for at sikre, at Folketinget ikke kan gennemtvinge f.eks. ændringer af grundloven, eller af tronfølgeloven uden at have hørt befolkningen. Inden anden verdenskrig var der ikke samme mulighed i grundloven for suverænitetsafgivelse. Med FN og øget europæisk samarbejde i et Europa, der havde været raseret af krig, var der behov for at åbne op for, at Folketinget kunne vælge at indgå i et forpligtende fællesskab, som afgiver suverænitet til en international organisation.

Derfor har vi med den nuværende grundlov efter anden verdenskrig, fået noget over Folketinget. Den Radikale Viggo Hørups bevingede ord: “Folketinget er den højeste Myndighed, der har ingen over sig og ingen ved siden af sig”, er blevet mere komplekst. Vi skal ikke bare forholde os til kongehus, og kirke, men vores internationale forpligtelser og forpligtelser overfor f.eks. vores mindretal.

En nødbremse skal bruges når det er nødvendigt. Ikke for egen politisk vinding og ikke for at give folk en følelse af medbestemmelse. Folk skal føle medbestemmelse når de stemmer til valg i vores repræsentative demokrati.

Regeringen skal ikke lade sig true. Selvom Enhedslisten og særligt Dansk Folkeparti misbruger systemet for egen politisk vinding. Vi skal holde folkeafstemninger om suverænitetsafgørelser, når mere end 1/6 af Folketinget er uenige med substansen. Ikke når partier finder det politisk opportunt forsøge at få en god politisk handel på et andet område, eller når de bare ikke synes de mangler opmærksomhed.

Prisen for mig ligegyldig. Vi kan ikke sætte en pris på vores demokrati. Ligesom de tekniske aspekter af afstemningen er en kommunikativ udfordring, men jeg mener, at når patentdomstolen er en god ide, så må vi også kunne forklare det. Vi må tage ansvar for vores holdninger, også når substansen er kompleks

I Radikale Venstre har vi allerede taget hul på debatten henover sommeren, hvor jeg var ophavsmand til en landsmøderesolution om beskyttelse af software gennem ophavsret og ikke patenter til Radikales Landsmøde.

Jeg glæder mig til debatten, men håber vi når at tale om hvad vi EP-kandidater vil politisk i Europa-Parlamentet inden den 25. maj, hvor vi måske skal have både EP-valg og patentdomstolsafstemning.

Kategori: , ,

Efterlad en kommentar