Forebyggelse frem for straf – børn skal ikke for en domstol!
Børn er børn, og børn må ikke sidestilles med voksne, når vi reagerer over for deres kriminalitet. Børn på vej ud af et sidespor som kriminelle skal stoppes, allerede inden de havner i den hårde kerne. Det er grundlaget for regeringens udspil ’En ungdom uden kriminalitet’. Den 2. maj 2015 efterlyste Fatma Øktem i Jyllands Posten en ungdomsdomstol imens hun affejede forebyggelse som virkningsløs.
Radikale arbejder på, at vi hjælper børn og unge tidligt frem for at vente på, at det går galt. Børn skal have den rigtige hjælp første gang, de træder ved siden af – i stedet for at blive stemplet som kriminelle. Det gavner også samfundet, for vi får færre ofre for kriminalitet.
Regeringens udspil om ungdomskriminalitet (pdf) gør det muligt at reagere allerede når en ung kommer på afveje. Lærere, politiet, sociale myndigheder, der kender den unge, nedsættes i et råd, der hurtigt og koordineret indstiller en reaktion til kommunen eller til domstolene alt efter alder. For børn under 15 kan det være få en mentor, at skulle fjerne sin egen graffiti eller i yderste konsekvens at blive anbragt. Den nye arbejdsform skaber sammenhæng mellem kommunernes sociale arbejde, politi og domstole.
Børn skal have muligheden for at lære af deres fejl. Ingen børn er håbløse. Vi skal ikke oprette domstole og svinge pisken. Så overlader vi dem kun til banderne. Vi skal give børn og unge chancen for at komme ind i et sundt fællesskab. Og lade dem betale tilbage til det samfund, som de har forbrudt sig imod – fx ved at samle affald i den boligforening, hvor de har lavet hærværk.
Der er for mange børn i risikofamilier følger storebror ud i kriminalitet. Derfor starter regeringen en lillebrorstrategi, som støtter den øvrige indsats for at undgå spreder sig i familien. Fordi børns baggrund ikke må afgøre deres fremtid!
børn, domstol, fatma øktem, retspolitik, straf, ungdomskriminalitet