Drop forbud mod lakridspiber! Men hvordan ser resten af tobaksdirektivet ud?
Tobaksindustrien er bekymrede over skærpelse af reglerne for salg af den sundhedsskadelige tobak, og har derfor investeret millioner i at forsøge at får indflydelse på hvordan direktivet kommer til at se ud. Måske skulle vi hellere se på resten af direktivet, men det enkelte forslag om lakridspiber
Forslaget, som idag næsten har ryddet situationen i Syrien af forsiderne, er et forslag om at skærpe forbud mod produkter, som imiterer tobaksprodukter. Altinget.dk har bragt en god artikel om lakridspiberne.
Ideen om et lakridspibe forbud har fået danskerne til tangenterne på Facebook, og domineret avisernes hjemmesider.
Regulering af salg af lakridspiberne, som Norge siden 2009 har haft restriktioner på. Den gang tænkte Fyens Stifttidende, december 2009 “indtil nu taler vi ganske vist kun Norge. Men det er da højst tænkeligt, at et lignende forbud på et tidspunkt når Danmark.”
I Kristeligt Dagblad kan man læse, at Dansk Amatør Lakrids-piberyger Samfund. Foreninens formand, Troels Donnerborg, siger: Men hvis EU mener det her, må vi på barrikaderne og protestere, for så er vores eksistensgrundlag truet. Tilgengæld tager, direktør i slikfirmaet Malaco, Mogens Hallager, siger: Men jeg ved ikke, hvor meget vi vil kæmpe for den, for det er ikke en af vores største varer
Fortalerne for forbuddet, den svenske grønne MEP Carl Schlyter og Niels Them Kjær fra Kræftens Bekæmpelse mener, det vigtige ikke så meget er lakridspiberne, men at man får forbudt slik, der har en meget stor lighed med tobaksvarer – for eksempel chokoladecigaretter pakket i cigaretæsker.
Udover at man foreslår at gå fra at give mulighed for at forbyde slikprodukter, som immiterer tobaksprodukter, så indeholder forslaget til ændring af det 10 år gamle tobaksdirektiv også følgende vigtigere forslag:
- how to regulate products which do not contain tobacco, but which are closely linked to smoking or tobacco consumption, for example electronic- and herbal cigarettes,
- labelling and packaging of tobacco products
- additives, such as flavourings, used in tobacco products,
- internet sales of tobacco products and
- tracking and tracing of these products.
Lad os dog koncentrer os om den historie. De forslag er nemlig vigtigere for vores sundhed – og tobaksindustriens indtjening end lakridspiberne!
Afstemningen om direktivet er den 10. september 2014, hvorefter det endelige direktiv skal forhandles på plads med medlemsstaterne.
Hvordan er Morten Messerschmidt og Bendt Bendtsens holdning til resten af direktivet og ikke kun lakridspiberne?
******opdatering kl. 1800 *******
Radikale EP-kandidat Sissel Kvist gjorde på Facebook opmærksom på, at det er EPP MEP Esther de Lange, som har stillet ændringsforslaget om “lakridspibeforbuddet”, se nedenfor, samme gruppe, som Bendt Bendtsen og Connie Hedegaard hører til i parlamentet. Samme Bendt Bendtsen, som idag bad om at man udsatte behandlingen af tobaksdirektivet for at tage sig af lakridspiberne…
Senere på dagen måtte Informationschef Jens Ring fra Europa-kommissionens kontor i København hjælpe med at forklare sagen overfor DR:
“Men der skal meget fantasi til at forestille sig, at lakridspiber falder under den kategori. Jeg kan godt slå fast engang for alle, at piberne ikke er i fare,” siger Jens Ring.
Nu venter vi så på at DR lærer at gøre forskel på institutionerne og “EU monstret”.
Mens Connie Hedegaard har skoset de danske journalister på Facebook:
Kære journalister og redaktører,
…
Er det ikke rimeligt efter 40 års dansk EU medlemsskab at forvente, at medier og journalister kan skelne mellem en enkelt parlamentarikers eller gruppes ændringsforslag – og så et EU-forslag for slet ikke at tale om et EU-forbud?
Amendment 129 Esther de Lange for Recital 18 b (new)
(18 b) The FCTC in article 16 points to the responsibility of Parties to the Convention to address products aimed at underage consumers, such as food products and toys in the form of tobacco products that may be appealing to minors.
In recent years, several products, such as shisha vaping sticks, have been placed on the market that do not contain nicotine but have the form of cigarettes and try to imitate the smoking process through vaporising substances, the harmless nature of which is not yet scientifically proven, and through an electric light imitating the burning process of a cigarette. Such products are clearly produced to be appealing to young and underage consumers, and are increasingly popular by minors in several Member States. Increasing concern is expressed at the habits created by young consumers and minors by the use of such imitation cigarettes. Therefore, these products should be prohibited through this directive.
Jaume
Jag håller med. Man måste öppna synfältet och titta på resten av tobakdirektivet istället av lägga allt energi för en lakrits figur.
Peter Stigaard
Karen Melchior – måske kunne det også være en god idé at få fjernet e-damp/e-cigaretter fra TobaksProduktDirektivet (TPD)? E-damp indeholder ikke tobak, og bliver ikke brugt/anvendt som medicin, men bliver anvendt som et nydelsesmiddel på linje med kaffe, te, cola, energidrik (koffein) og kakao/chokolade (theobromin). E-cigaretter/e-damp kan på længere sigt vise sig at være en guds gave til det rygende folk, da de kan nyde nikotin (der aldrig er bevist at have nogen som helst sammenhæng med cancer eller andre livsstilssygdomme m.m.) – uden at få de 4.000 potentielt skadelige stoffer som tobaksrøg indeholder. E-damp hører ikke hjemme i hverken TPD eller MPD (MedicinalProduktDirektivet) – og skal som sådan ikke reguleres som et lægemiddel, som det er tilfældet i dag i Danmark og flere andre EU-lande. For at være et lægemiddel, skal midlet kunne helbrede, kurere eller lindre en sygdom, og os der anvender e-damp ser ikke os selv som syge eller som nogen der har brug for medicin… vi har fundet et alternativ til de bevist skadelige cigaretter – nemlig e-damp. Og dette er et middel der ikke skader andre i vores nærhed (passiv damp er ikke et begreb der findes), det lugter ikke – hverken på vores ånde, hud, tøj eller hår, og det indeholder nogle få ingredienser, der for de fleste hensyn er godkendt til fordampning og oral indtagelse via fordampning.
Vi har her med en ny teknologi at gøre, som indenfor de næste 10-20 år kan være kraftigt medvirkende til at tobakscigaretterne uddør – og dermed kan mange af de rygerrelaterede sygdomme (lungekræft, KOL og blodprop i hjertet bl.a.) være kraftigt på tilbagegang, og dermed kan folkesundheden og lægeverdenen koncentrere sig om de mange andre livstruende sygdomme der findes.
Hvis du har lyst til at vide mere om e-damp, så kan jeg anbefale at du evt. tager kontakt til DADAFO – Danske e-Damper Forening – http://www.dadafo.dk – eller via Facebook på: https://www.facebook.com/DanskeDamperForening
Mikkel Nielsen
Jeg støtter op hvad Peter Stigaard pointerer. Jeg har været i kontakt med mange damper via mit virke som medhjælper på Ecigaretguiden.dk . Det er helt utroligt så mange der melder tilbage om et forbedret liv, efter at de har skiftet over til e-cigaretter. Hvis e-cigaretter bliver klassificeret som medicin vil det betyde høje priser og hold folk fra at benytte dem, og i stedet blive ved med at ryge, hvilket er skidt for helbredet og ikek mindst samfundet.