Skip to main content

Barsel og Ligestilling – Frivillighed eller Lovgivning

Father with daughter (ntr23)

Regeringen ønsker at fremme mænds barsel – gennem frivillighed og øget kompensation til de familier, der deler forældreorloven. Man vil ikke risikere at familierne samlet holder mindre barsel eller at man fratager barsel fra mødrene. Man ønsker derudover at fremme en mere ligelig afholdelse af barsel ved at give ekstra (op til 8400 kr) bonus til de familier, som afholder barslen mere ligeligt. Fordi man kan ikke gå ind og ændre overenskomsterne. Derfor er man er gået væk fra aftalen i regeringsgrundlaget om øremærkning af barselsorlov.

Flere mænd end kvinder ønsker en øremærkning af barsel. De har et behov for at kunne legitimere, at de ønsker at gå på barsel. Understreges af at fædre i Norge og Sverige tager den barsel, som de “får tildelt” ved lov, men måske ikke tør tage mere end det. Lovgivningen gør det legitimt at kræve mulighed for barsel på sin arbejdsplads og overfor sin partner. (SFI’s evaluering af de danske barselsregler fra 2002)

For Beskæftigelsesministeriet har Det Nationale Forskningscenter for Velfærd (SFI) kortlagt eksisterende litteratur om afvikling af barsel i Norden. SFI’s rapport konkluderede, at flere fædre tager mere barsel, hvis en del af orloven bliver tildelt dem. Men det er stadig mødrene, som tager den forældreorlov, der er til deling.  Man kan ikke direkte sammenligne effekten af ændringerne i de andre nordiske lande med Danmark, fordi de har udvidet den samlede barselsperiode samtidig med en øremærkning.

Vi skal ikke stille familierne dårligere økonomisk. Hvis vi ikke kan sikre familierne økonomisk indenfor de eksisterende overenskomster, så er det godt at staten kan træde til og sikre at økonomien ikke bliver det afgørende. Men det må da ændres ved næste overenskomst.

Hvorfor er vi så bange for at tage noget fra mødrene for at give til fædrene? Vi har jo allerede givet barslen til familierne, så det er ikke som om at vi ikke allerede har blandet os i hvordan familierne organiserer deres liv. Vi ønsker at alle har mulighed for at få børn – OG – arbejde. Men det er svært at tage noget tilbage når man først har givet det. Derfor er meget vanskeligt at reducere mødrenes barsel uden at føle man stjæler noget fra dem. Endelig er der Sundhedsstyrelsens anbefaling om, at børn ammes fuldt, til de er omkring 6 måneder med delvis amning anbefales til 12 måneder eller længere.

Børn skal så vidt muligt have et ensartet forhold til deres far og deres mor, derfor mener jeg at fædre bør tage barsel i længere tid alene med deres børn. Mænd skal føle, at de har ret til at gå på barsel. Kvinder skal føle, at det er i orden at gå tilbage på arbejde efter mindre end 12 måneder. Mænd skal også vide hvad det betyder at gå hjemme alene med en baby – hårdt arbejde og tit mere krævende end at sidde på en arbejdsplads.

Jeg mener det vil være mest effektivt, hvis mænd gennem lovgivning fik deres egen barsel. Sådan at mødrene og arbejdspladserne ikke inddirekte skal presse fædrene fra at tage barsel med deres børn.

Heldigvis kan familierne selv beslutte sig for at sikre, at fædrene tager barsel alene med deres små børn og regeringen har gjort det lettere økonomisk. Nu må I bare komme igang med debatten der ude i hjemmene og i frokoststuerne! Tag også debatten bare mellem mænd, se Informations artikel om bl.a. Lakaj. Mand jer op mænd og kvinder! Det er i orden at kræve at mødrene giver lidt slip på babyen. Det er i orden at sige, at man faktisk kan lide sit job og sin karriere.

barsel, dkpol, kønsroller, ligestilling

Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *