Bulgariens intolerante love har frataget en dansk, lesbisk kvinde sin forældremyndighed

En dansk kvinde har mistet forældremyndigheden over sit barn, som hun har med en bulgarsk kvinde, fordi Bulgarien ikke anerkender lesbiske ægteskaber. Det er absurd og må ændres, skriver Karen Melchior og Susanne Branner Jespersen i dette debatindlæg

Dette er et debatindlæg bragt i Information d. 31. maj 2021

Derfor er det helt utåleligt, at vi accepterer, at et barn bliver frataget den ene forælder, fordi et andet EU-land ikke accepterer, at et forældrepar kan være to af samme køn, og derfor straffer mennesker på grund af deres seksuelle orientering.

Sagen, vi tænker på, handler om en dansk mor, som har været gift med en bulgarsk kvinde, med hvem hun har et fælles barn. Den danske kvinde har reelt mistet forældremyndigheden over sit barn, fordi bulgarsk lov ikke anerkender, at to af samme køn kan have delt forældremyndighed.

Da de to kvinder blev skilt, tog den bulgarske kvinde barnet med tilbage til Bulgarien og fratog dermed den danske mor hendes barn. I Danmark har domstolen erklæret, at den ikke har beføjelse til at hjælpe, fordi der er tale om en sag på tværs af grænser.

Vi har ikke kunnet slippe sagen, siden vi hver især fik henvendelser omkring den i henholdsvis Europa-Parlamentet og LGBT+ Danmark. For os at se bryder den med tre fundamentale rettigheder i EU: retten til fri bevægelighed, retten til familieliv og retten til privatliv.

Hvorfor skal man miste retten til at være forælder, fordi ens barn flytter til et andet land? Den frie bevægelighed er under angreb. Når barnet krydser grænsen fra Danmark til Bulgarien, har den danske mor færre rettigheder, end da hun steg på flyet, fordi Bulgarien ikke anerkender ægteskab mellem to mennesker af samme køn. Det skriger til himlen.

Det kan ikke passe, at et lesbisk par har færre rettigheder end et heteroseksuelt par. Vi har et ansvar for at ændre lovgivningen både på dansk og europæisk niveau. I sin tale om Unionens tilstand i 2020, sagde kommissionsformand Ursula von der Leyen, at: »Hvis du er forælder i ét land, er du det i alle lande.« Den påstand skal føres ud i praksis.

Og her må Danmark også træde i karakter. Lige nu behøver vi ikke rette os efter familieretlige spørgsmål på grund af vores retsforbehold. Men kan Danmark fravælge fri bevægelighed og lige ret for loven?

EU er mere end et økonomisk fællesskab – det er lige så meget et værdifællesskab. Lige nu er der en dansk familie, som er kommet i klemme, udelukkende på grund af seksuel orientering. Det er uacceptabelt.

Når mennesker falder igennem vores net af love og beskyttelse, skal vi gribe dem. Ikke fralægge os ansvar. Kærlighed kender ikke til landegrænser og internationale love. Det er absurd, at når ens barn flytter til et andet land, kan man risikere at miste forældremyndigheden – bare fordi man er lesbisk.

Af Karen Melchior, medlem af Europa-Parlamentet for det De Radikale, og Susanne Branner Jespersen, sekretariatschef i LGBT+ Danmark.

Link til indlægget: https://www.information.dk/debat/2021/05/bulgariens-intolerante-love-frataget-dansk-lesbisk-kvinde-foraeldremyndighed

Efterlad en kommentar