Ansvarlige virksomheder og ansvarlige politikere. Tanker i forbindelse med Mærsk's generalforsamling og "Kristiske Aktionærer"

tax justice walk in jersey 2009Vi har alle en vigtig rolle for at holde os selv og hinanden til ansvar for vores handlinger. Vi skal være ansvarlige borgere, virksomheder, aktionærer og forbrugere.

Virksomheder skal opføre sig ansvarligt. Virksomheder skal handle ansvarligt ikke alene økonomisk, men også indenfor arbejdsvilkår og deres indvirken på miljøet. Men denne blog post kommer til at dreje sig om skat, regler og skatteunddragelse.

Politikere skal sørge for at have den tilstrækkelige lovgivning for at sikre beskyttelse af miljø, arbejdsvilkår – og skattebetaling. Det kan ikke nytte noget at politikerne alene iklæder sig aktivisttøjet, og ikke tager deres opgave som politiker alvorligt.

For at tage fat i det sidste, som har været til debat i UK og Europa, og nu også er ved at nå for alvor til Danmark med Mellemfolkeligt Samvirkes (nu del af den internationale organisation Action Aidkampagne Tax Power.

Jeg har stor sympati for Google, når Eric Schmidt langer ud efter David Cameron, og siger, at han bør ændre loven fremfor at bede virksomhederne om at betale mere i skat frivilligt, som Starbucks gjorde efter stor kritik fra britiske politikere i 2012, men alene i UK. Det er politikernes ansvar at sørge for ordentlige regler, “frivillig” indbetaling af skat skal ikke være vejen frem.

I går mandag den 31. marts var det generalforsamling for 2014 hos Mærsk aka A.P. Møller – Mærsk A/S’ formerly known as Dampskibsselskabet af 1912 og Dampskibsselskabet Svendborg,

Enhedslistens Frank Aaen har i 1998 stiftet en forening kaldet Kritiske Aktionærer, han og Carl Valentin (SFU) deltog på vegne af foreningen på generalforsamlingen, hvor de spurgte til Mærsk’s selskaber på Bermuda og andre steder, som er kendt for ikke at have stor åbenhed omkring selskaber, banker og skattebetaling eller mangel på samme.

Det britiske G8 formandskab i 2013 fokuserede blandt andet på skatteunddragelse. David Cameron kritiserede Starbucks og Google undervejs, og bad UK’s “crown dependencies” i Carabien, om mere åbenhed omkring deres skattepolitik.

Selvom Bermuda News citerer David Cameron for at at sige det ikke er retfærdigt at kalde dem Tax Havens… “Britain’s Prime Minister David Cameron said he does “not think it is fair” to refer to the Overseas Territories as tax havens, as “they have taken action to make sure that they have fair and open tax systems.” Så kunne de gøre endnu mere, og Camerons afvisningen af at UK har Tax Havens i House of Commons er da også blevet kritiseret af Fair Tax aktivister

Det er enormt vigtigt, at man politisk gennem G8, G20 og OECD for gjort op med en hemmelighedskultur omkring ejerskab af selskaber, skatteunddragelse og landes mere eller mindre mystiske skatteregler. OECD kom i juli 2013 med en handlingsplan for at bekæmpe skatteunddragelse. EU Kommissionen gjorde i 2013 skatteunddragelse til en priotitet. Senest er der nået enighed i EU omkring bekæmpelse af hvid vask og sikring af rentebeskatning som skridt mod skattespekulation, hvilket jeg mener er enormt glædeligt.

Men der er stadig mere der skal gøres, EU kan ikke gå alene i en globaliseret verden, men skal og medlemslandene skal arbejde med de internationale organisationer herunder G8, G20 og OECD for at sikre retfærdige og gennemsigtige regler i forhold til at beskatte de multinationale selskaber, som agerer globalt.

Europa-Parlamentet lavede i maj 2013 denne inforgraphic om skatteunddragelse.

 

Tax evasion infographic

 

Kategori: , ,

Efterlad en kommentar