Skip to main content

Voldtægt – ikke kun et spørgsmål om humor

Kiggede ned over min twitterfeed, hvor hvad folk jeg følger skriver og hvor de Re-tweeter hvad andre har skrevet. Der så jeg denne vittighed, som Nikolaj Wulff, havde skrevet, så kunne jeg ikke lade være med at reagere.


Jeg kunne ikke lade være efter jeg i den seneste tid har fulgt debatten og kampen imod voldtægt som våben i krige rundt om i verden samt den aktivisme og politiske opmærksomhed, der er ved at danne sig om emnet.

Hague har sammen med skuespiller og FN goodwill ambassadør Angelina Jolie startet et projekt for at udrydde seksuel vold. Se Channel4’s omtale. Se den britiske udenrigsminister Hagues tale herom fra november 2012.

Jeg kunne ikke lade være med at reagere, efter jeg havde set det meste af verden var forfærdet over hvordan en ung pige i New Delhi blev voldtaget og banket og efterladt på gaden som død.

Jeg kunne ikke lade være med at reagere, fordi jeg lever i en verden hvor så mange voldtægtsofre ikke anmelder forbrydelsen. Der er et stort problem med ikke-anmeldte voldtægter. Ofrene føler skam og skyld. Den følelse er mange med til at hjælpe på vej ved at tale om at hun eller han da også var lidt skyld i det selv, hvis man flirter eller går udfordrende klædt. Det mener 18% af de adspurgte danskere i en meningsmåling foretaget af YouGov for metroXpress, offentliggjort den 21. januar 2013.

I følge voldtaegt.wordpress.com anmeldes der ca. 500 voldtægter i Danmark, mens der ifl. en undersøgelse fra 2006 sker ca. 1500 voldtægter. Det vil sige, at der er 1000, som er med fysisk magt eller trusler, blevet tvunget til samleje uden at de har troet på at det vil gøre en forskel at anmelde forbrydelsen til politiet.

Udfra Nikolaj’s billede er han ikke så gammel og udfra hans hjemmeside har ikke stor erfaring som stand-up’er. Så man kan kun håbe at hans vittigheder forbedres med tiden.

Jeg vil så også håbe at de foreløbigt ca. 25 personer, som har RT’et, gjort tweeten til en favorit tænker sig lidt om.

Det betyder noget hvordan vi taler om ting, særligt om ting så følsomme som voldtægt og respekt overfor hinanden. Hvorfor betyder en enkelt vittighed noget? Jo, det gør det bl.a. fordi, at jokes om voldtægt [kan være] medvirkende til reproduktion af voldtægtskultur. som fremhævet af @Bakuninsspectre på Twitter, se tweet med henvisning til Wikipediaartikel om emnet.

Se også projektet, Everyday Sexism, som er et online katalog over den sexisme, som kvinder over hele verden er udsat for dagligt.

Hvis gerne vil vide hvor du kan få hjælp og hvordan du skal gøre for at anmelde voldtægten, så se DR.dk’s TVÆRS side om voldtægt

For mere information om mine tweets frem og tilbage med folk idag, så se min storify om det her.


1. februar 2013 ****Blog indlæg opdateret med hensyn til præcisering af bemærkning om voldtægtskultur ***

feminist, other

Comments (5)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *