Radikalt – Juni 2020: “Vælg Europa, Mette”

Det er nu eller aldrig for Europa. De valg, vi træffer i dag, er afgørende for om der er et europæiske samarbejde at give videre til de næste generationer. Kommissionen er kommet med et udspil til en redningsplan, som er et nybrud i europæisk politik. Redningsplanen består af blandt på 750 milliarder euro og oplæg til fælleseuropæiske skatteopkrævning med bl.a. CO2-told og skat på digitale virksomheder. Men tiltagene er nødvendige for at genrejse Europa efter Coronaen, der især har ramt vores sydeuropæiske venner hårdt.

Mette Frederiksen har meldt Danmark ind i en klub bestående af Østrig, Holland, Danmark og Sverige – ‘sparebanden’. Mit håb er, at det danske medlemskab af den umage klub bliver kort. At enten står vi på mål for den europæiske solidaritet og sætter et stærkt grønt præg på en genopretningsplan – eller også kan vi se på fra sidelinjen, mens Europa udstikker sin retning uden vores besyv.

I Radikale er vi gået sammen med vores søsterpartier i Sverige, Østrig og Holland med en opsang til vores regeringsledere, hvor sagen er klar: Vælg Europa. For det er nu eller aldrig. Både for Europa og for klimaet.

Genopretningsplanen er en oplagt lejlighed til at få flere med på klimavognen. I årevis har vi herhjemme talt om, hvor vigtigt det er, at for store klimaambitioner ikke må blive til dansk enegang. Nu har vi muligheden for få hele kontinentet med på den grønne bølge! Går Danmark aktivt ind i forhandlingerne, kan vi være med til at sikre, at pengene bliver givet projekter, der støtter Europas grønne ambitioner. Og det er ikke svært at forestille sig, at grønne danske virksomheder som f.eks. Vestas vil kunne tjene klækkeligt. På den måde kan store dele af det danske bidrag til en genopretningsplan finde hjem til DK igen.

Danmark skal ikke følge det europæiske spor for italienernes brune øjnes skyld. Vi skal også gøre det for vores egen skyld. Danmark er bedst tjent med stærke europæiske naboer. Det sikrer både velstand og penge i danske lommer.

En investering i Europa giver ikke kun afkast i morgen, men gavner også Danmark om ti år – om tyve år. Men spørgsmålet er også, hvad der sker, hvis vi ikke gør. Unionens liv er på spil. Vi skal turde tænke langsigtet. Vi skal investere i de ting, der binder Europa sammen – som f.eks. Erasmus-programmet. Vi skal række en hånd ud til europæisk ungdom og sikre job til unge europæere. Hvis ikke vi rækker en hånd ud til vores europæiske venner, risikerer vi, at Unionen knækker.

Så den radikale bøn til Mette Frederiksen er: Kom ned fra træet og ind i forhandlingslokalet. Det er både Danmark og Europa bedst tjent med.

Kategori: , , ,

Efterlad en kommentar