Kemikalierne ud af tøjet! Demo i julehandlen.

10253751_10153024189645555_7326834027912965600_n

“Det er på EU-niveau, at lovgivningen bliver lavet på det her område. Det er der, vi regulerer kemikalierne”

Kirsten Brosbøll, Miljøminister

“Vi kan ikke vente mere på politikerne der siger at vi skal vente på en løsning fra EU. Vi kan ligeså godt starte i Danmark med at sørge for at vi kan tage det tøj på vi køber i de danske butikker, uden at det nødvendigvis skal vaskes før det kan bruges. Det her er producenterne og butikkernes ansvar.”

Vega Hultén-Pein, Initiativtager, 12 år.

Vega var initiativtager til en demonstration i dag, hvor hun havde inviteret mig med for at tale. Du kan følge med i hendes videre arbejde og om kemikalierne i vores tøj på Facebook siden Kemi ud af tøjet nu.

Miljøstyrelsen oplyser, der bruges et halvt til et helt kilo kemikalier til at producere en t-shirt. Og der kan sidde rester tilbage når tøjet lander i butikken.

Greenpeace lavede i januar 2014 en undersøgelse af hvor mange kemikalier, der er i tøj fra mærker, som du også kan købe i danske butikker.

Nonylphenol ethoxylates (NPEs) var også et af de stoffer, som Greenpeace testede 82 stykker børnetøj for og fandt i 50 af dem. Testen blev offentliggjort i midten af januar i rapporten ”A little Story about the Monsters in Your Closet”. NPE, som bliver til Nonylphenoler i naturen, opsamles i organismer og er hormonforstyrrende. Når det findes i tøjet betyder det, at det er blevet udledt i naturen under produktionen og sandsynligvis ender i din og min mad. Udover det skader dyrerene undervejs.

“Det har store konsekvenser for miljøet. Både for de lokale vandmiljøer, hvor tøjet bliver produceret, og for vandløb og søer herhjemme, som stofferne bliver udledt til, når tøjet de første gange bliver vasket, og hvorfra de bliver bragt videre i fødekæden. Testen fra Greenpeace understreger, at det er en god idé at vælge blomstermærket tøj, hvis man som forbruger ønsker at tage hensyn til både miljø og sundhed”, sagde Mogens Stibolt, mens han arbejde hos Miljømærkning Danmark / Ecolabelling Denmark. (Nu arbejder han for Bestseller, håber det betyder mere fokus på miljø hos (d)et af de største danske tøjmærker.

Vega skriver på Facebook: Er det her virkeligt hvad vi vil have?! At vi bliver nødt til at sætte mærker på det tøj som rent faktisk er miljøvenligt i stedet for at sætte mærker på det tøj som ikke er?

Det var den indignation, som fik hende, med lidt hjælp fra hendes socialemediekyndige bonus-far, til at arrangere den demonstration for, at vi skulle gøre noget ved tøjet i de danske butikker sådan, at man ikke skal frygte at tage det på.

Jeg er enig med minister Brosbøll, at det er gennem EU vi finder løsningen. Men det betyder ikke at vi ikke skal lægge pres på vores firmaer og holde øje med hvad vi selv køber.

– Se efter EU’s Blomstermærket eller det nordiske Svanemærke (Danmark kom først med i det nordiske i 1997 men var allerede med i EU’s siden 1992) når du køber tøj.

– Still krav til dine butikker og kæder.

– Køb Fairtrade og naturvenligt. Se f.eks. Peopletree

– Køb mindre nyt tøj. Gå i genbrug eller byt med dine venner i stedet.

– Stem på politikere som vil stille krav til tekstilindustrien.

Fordi. Det kan ikke være rigtigt at vi skal være bange for at tage vores tøj på. Fordi. Det kan ikke være rigtigt at tøjindustrien ødelægger natur og mennesker. Fordi. Vores tøj ikke skal gøre os syge.

Når du køber tøj, så er Miljøstyrelsens råd:
– Vask alt nyt tøj, sengetøj og håndklæder, inden du tager det i brug
– Køb tøj og tekstiler med de officielle miljømærker, Blomsten og Svanen. På den måde tager du hensyn til miljøet. Du kan også vælge tøj der er mærket med Oeko-Tex
– Køb tøj uden PVC-tryk, der ofte er blødgjort med ftalater. Spørg i forretningen, hvis du er i tvivl
– Undgå tøj, der er behandlet med bakteriedræbende midler. Kig efter, om tøjet er mærket som f.eks. bakteriedræbende, antibakterielt eller lugtfrit

Kategori:

2 Comments

  1. Wala Alshahayib den 21. december 2014 kl. 7:47

    Da jeg har fortalt min søn Adam (7 år) om den artikel, råbt han (YES), og han har været meget begejstret for artiklen. Adam siger, at vi skal starte med os selv ved at ændre vores handlinger, for vi kan gennemføre stor forandringer. Adam er den yngste medlem i Radikale Venstre ;-)

    • karen den 22. december 2014 kl. 14:09

      Hils Adam at sige han har ret. Vi skal starte med os selv og så forandre verden.
      “If we could change ourselves, the tendencies in the world would also change. As a man changes his own nature, so does the attitude of the world change towards him. … We need not wait to see what others do.” sagt af Mahatma Gandhi Nogle gange opsummeret i “You must be the change you wish to see in the world.”
      Jeg glæder mig til at møde Adam og hans far en dag.

Efterlad en kommentar