#internetcensur debat i Europahuset
Jeg deltager i en debat om #internetcensur i Europa-huset den 14. november i København. Jeg er spændt på debatten, fordi jeg er i udgangspunkt skeptisk overfor hvilke forslag, som Morten Løkkegaard har i tankerne og i ærmet og hvad Christel Schaldemose kommer med. Men forsøger at komme med et åbent sind.
Debatten i de danske medier har været ophedet efter journalister og forfattere fandt ud af hvordan reglerne er og håndhæves af Apple, Facebook og Google. Gennemgående er en manglende forståelse af de platforme, som vi bruger og mange har gjort sig næsten afhængige af.
Facebook er ikke internettet, men en virksomhed der ønsker at tjene penge på vores kontakter og dialog med hinanden. Jeg er uenig med Lasse Bo Handberg når han mener, at “Facebook er vores torv, vores gadekær, vores fælles rum.”
Det kan godt være at denne hjemmeside ikke er lige så smart i designet som Facebook eller automatisk integreret med resten af dit online-Facebook-liv, men den er min, på mit domaine og ligger på en server som jeg har valgt.
Internettet er vildt og voldsomt. Det fik Scientology at føle da de blev angrebet af Anonymous. Vi skal tale om hvordan vi håndterer ytringsfrihed, privatliv og respekt overfor de svage og hinanden.
Det skal ikke kun være copyrightindehaverne og dem med mest magt, som får lov til at gennemtrumfe deres interesser. Lawrence Lessig fik taget en video af en hans forelæsninger ned fra YouTube fordi han i videoen viste et klip fra en sang. Nu har han sagsøgt pladeselskabet, men hvad med folk, som ikke er Harvard professorere. Tidligere F1-chef Max Mosley har i Frankrig fået Google dømt til at udvide deres søgesystem, så det automatisk fjerner billeder og optagelser fra en aften han havde med prostituerede.
Det er en balancegang og det er nyt. Det er utroligt vigtigt at vi bevarer et frit og neutralt internet. Fordi hvis først et princip er blevet bøjet en gang er det nemmere næste gang og næste gang igen. Men ikke kun for os selv, men også for dem der lever i mindre frie samfund end vores egne.
Her er lidt forskelligt læsestof som optakt til debatten.
Informations nye blog/serie Protokol om internettet har en artikel med både Google og Facebooks repræsentanter, som deltager i debatten, men også et interview begge om hvordan Facebook moderer og hvordan Google gør.
Morten Løkkegaard foreslår i Berlingske indførslen af en ombudsmand for internet platforme, som skal sikre “sikre forståelse for dansk etik og kultur.”
“Jeg vil kraftigt opfordre internetgiganterne, som har med sociale medier at gøre, til at gå sammen om at etablere en brugerredaktør eller netombudsmand. Det vil sige en, der kan varetage brugernes interesse ud fra et kendskab til dansk kultur – og kan tage diskussionerne på den baggrund, siger Morten Løkkegaard … “Det handler om at få skabt en funktion, der beskæftiger sig med etiske og kulturelle aspekter, lytter til brugernes reaktioner og sikrer, at løsningerne findes i samarbejde med brugerne.”
Peter Øvig Knudsen har som optakt en kronik i Politiken med den dramatiske titel: “Danskernes frihed er truet på nettet”, hvor han ridser sin historie om den manglende udgivelse af sin multimedie-hippie-bog op.
Her er lidt fra sommeren 2013, som viser lidt om hvor ophedet debatten var:
“Nationaliser Facebook nu! Facebook er vores torv, vores gadekær, vores fælles rum. Det er fællesskabets platform, og netop derfor er det dybt problematisk, at det ikke er fællesskabet selv, der sætter retningslinjerne for, hvordan vi må kommunikere. …Det dur ikke, at et privat firma ejer vores fælles rum. Mit bud er, at enten må fællesskabet overtage butikken, eller så må vi bede om en smule intelligens i redigeringen af opslagene på Facebook.”
Sådan skrev Lasse Bo Handberg, teaterdirektør, Mungo Park Kolding efter bl.a. Berlingske var blevet blokeret fra Facebook i 24 timer. Berlingske’s egen Tom Jensen var mindre radikal:
“Det kan ikke diskuteres, om Facebook har ret til at foretage den form for blokering. Det har de. Hvis vi vil være på platformen, må vi agere efter Facebooks retningslinjer.” “Det er svært at se den logiske linje i Facebooks blokeringspolitik.”
christel schaldemose, digital, ep14dk, europahuset, facebook, google, internetcensur, morten løkkegaard