Internet og kommunikation i Danmark. Der er en verden udenfor Facebook.
Et lille opråb til foreninger, udvalg og mange andre, som gerne vil bruge internettet til at kommunikere med. Facebook er ikke den eneste måde, som man kan kommunikere på. Desuden nævner flere (siden ca. 2008), at Facebook er for folk, som du kender, eller var endda for dem, som du kendte engang. (se mere herom nederst)
Facebook er et firma med en forretningsmodel, hvor igennem firmaet skal tjene penge. Ikke at der er noget odiøst i at tjene penge, men jeg tror det er vigtigt at holde sig for øje, at Facebook er til for Facebook. Facebook er ikke til for, at vi har en nem måde at kommunikere og lave aftaler på. Det er Facebook, som kan lave reglerne om efterhånden som de udvikler deres forretningsmodel. Facebook laver regler for hvad man må lægge ud på sine sider, og algoritmer for hvem der kan se hvad man lægger alt efter hvad der passer forretningsmodellen.
Den eneste måde, som man kan sikre kontrol over sit eget indhold i den kommunikation, som man lægger ud på nettet er ved at have det liggende på sine egne hjemmesider. Derfra kan man så linke til indholdet på Facebook. Men ens egen hjemmeside bør være omdrejningspunktet for ens brug af sociale medier, hvis man ønsker at fastholde kontrol med indholdet.
Det er også vigtigt for at sikre, at indholdet er nemt at finde for eftertiden. Som tiden går, ryger indlæggene på Facebook, Twitter og Google+ længere ned i listen og bliver sværere at finde de indlæg, som man har set. En fornuftigt udarbejdet hjemmeside, vil stadig være tilgængelig gennem søgemaskiner på nettet eller gennem den oprindelige URL.
Lidt baggrundslæsning (på engelsk):
The Real Reason Your Customers Don’t Like You on Facebook
Se også lidt om Twitter i Danmark fra Jon Worths foredrag under Social Media Week Copenhagen 2013. Skrevet op af Grasp