Indre marked uden huller – danbo og emmentaler. Schweizisk folkeafstemning.

swiss cheese and meSøndag stemte Schweiz om at lukke grænserne for europæere. De fire grundlæggende friheder om fri bevægelse hænger sammen. Det indre marked er ikke fyldt med huller som en svejtsisk ost. Hvis EU investeringer skal til Schweiz, og virksomheder, der tjener deres penge i EU skal betale skat i Schweiz, så skal vi have mulighed for at levere tjenesteydelser i Schweiz og søge job i Schweiz.

Min folkeskolekammerat Morten flyttede fra Danmark til en bank i Zurich. Hvad med den næste Morten? Og hvad vil det betyde for virksomheder, der overvejer at åbne en afdeling i Schweiz? Virksomhederne vil overveje om de kan få tilstrækkelig arbejdskraft, hvis de ligger i Schweiz  i stedet for i EU. Det er en kold og kynisk cost-benefit analyse. På tilsvarende vis, vil virksomhederne overveje om de vil lægge sig i Danmark, hvis Venstre og Dansk Folkeparti får magt, som de har agt.

Jeg er spændt på at se hvordan forhandlingerne mellem EU-landene, Kommissionen og Schweiz kommer til at gå, fordi der er ikke nogen tvivl om, at udgangspunktet er at man ikke kan vælge de dele af det indre marked, som passer ens fordomme bedst. Det var nemlig interessant at se, at de kantoner, som stemte for at lukke grænserne var dem med mindst indvandring.

Vi har brug for udenlandske investeringer og virksomheder i Danmark. Husk derfor på det indre marked, en fast dansk danbo og den schweiziske ost, når du lytter til den danske EU-debat. Den fri bevægelighed er til gavn for Danmark. Vi hører til i Europa. Vi er Europa og Det Radikale Venstre ønsker et stærkt Danmark i kernen af et stærkt Europa.

Kategori: , ,

Efterlad en kommentar