Aldrig mere har vi sagt igen og igen. Vi løj.

Flygtninge er et fælles ansvar. I 1938 og i dag.
I dag kæmper europæiske politikere med hinanden for mest effektivt at forhindre flygtninge i at komme til netop deres land. EU’s forhandlinger om flygtningesituationen i Europa minder om en lang række af Evian konferencer. Den katastrofale konference i 1938, hvor verden ikke kunne blive enige om at tage imod de jødiske flygtninge fra Nazi-Tyskland. Det var ikke deres problem.

I 1930’erne ønskede mange jøder at flytte væk fra Tyskland, hvor de og anderledes tænkende blev udsat for flere og flere restriktioner. Jødiske flygtninge blev afvist af land efter land og deres skibe blev sendt retur til Europa, som St. Louis skibet med 908 flygtninge, som USA afviste. Nogle 288 blev accepteret af UK andre 620 sendt retur til kontinentet, kun 366 overlevede krigen.

Også i dag afvises flygtninge af græske, italienske, ungarske myndigheder. Afvises med blinde øjne, afvises med mure, afvises gennem kummerlige forhold og ingen behandling af deres ansøgninger. Afvises af alle de regeringer, som siger. De kom ikke her først. Det er ikke vores problem.

Katastrofale Evian konference – indespærrede de tyske jøder i Nazi-Tyskland

I 1938 deltog 32 lande, også Danmark, og over 50 organisationer i den 8 dage lange Evian konference om det jødiske problem i Europa. Konferencen, der var initieret af USA, var en katastrofe. Hverken USA eller Storbritannien var villige til at modtage jødiske flygtninge derfor afviste også de øvrige lande at tage imod flygtningene.

Har vi intet lært siden 1938?

Som en forsinket reaktion mod og bodsgerning for den afvisning, som Europas jøder blev mødt af frem til 1941, hvor udrejse blev forbudt, vedtog det nye FN Flygtningekonventionen af 1951. Ja måske skal den opdateres, men først skal vi hjælpe.

I dag strømmer flygtningene til Europa fra krigshærgede Syrien, hvor alle raske unge mænd tvinges i hæren, eller fra Eritreas militærdiktatur. Vi står midt i den værste flygtningekrise siden anden verdenskrig. Som i 1930erne flakker disse mennesker hvileløse rundt fra land til land, indtil de finder et sted, hvor de kan få lov til at blive og leve. Hvornår lærer vi, at flygtninge er et fælles ansvar?

De færreste af os lærer om Evian konferencen, når vi lærer om Anden Verdenskrig og læser Anne Franks dagbog i skolen. Måske vil 2015s politiske debat også belejligt gå i historiens glemmebog. Når jeg læser uddrag fra de 32 landes forklaringer ved Evian konferencen, så blandes undskyldningerne fra 1938 blandes sammen med undskyldningerne fra i går. Skammen over, at vi intet har lært fylder mig.

1 Comments

  1. Elsebeth Eriksen den 22. januar 2016 kl. 9:47

    Ja mennesker ER egoistiske, løgnagtige, intrigante og onde. Der er langt imellem mennesker med menneskelige følelser for andre end sig selv. De fleste tænker mere på egen vinding, så pyt med at andre lider, bare jeg kan få og få i det uendelige. Den hvide race har indtil videre været de mest griske med deres ødelæggelser af jorden for at få fingre i dens ressourcer, men andre er ved at lære af os. For at få del i dens værdier har de/vi (ja ikke mig men måske mine forfædre, hvem ved?) smadret utallige fantastiske kulturer rundt omkring i verden, hvilket verden lider under i dag, og mærk jer mine ord; “Det er begyndelsen på enden for os alle”. Hvad kan den enkelte, altså jeg selv, så gøre ved det? Ikke meget, men ihvertfald vil jeg ikke være med til at skubbe på DET tog ud over afgrunden. Jeg til det sidste være blåøjet og naiv, venlig mod andre, som ikke har gjort mig andet end MÅSKE at være født et andet sted, MÅSKE at have en anden tro, jeg har nu ingen anden tro, end at vi fra starten var bestemt til, at skulle være her allesammen, og at skulle deles ligeligt om jordens ressourcer, og ikke bruge mere af den, end det fornuftige, kort sagt ikke være grådige. FRED I VERDEN får vi ALDRIG hvis vi fortsætter med at tro, at vi bare skal rage til os, og udslette alle andre mennesker, eller “lade dem sejle deres egen sø”, i en verden, som VI har været med til at ødelægge!!! Og så vil nogle racistiske fjolser sikkert sige;”Halleluja og amen” til dette indlæg, men dem om det. Jeg er ikke den eneste der mener dette, og som min gamle morbror siger; “Så skal jeg da heldigvis ikke være her så længe”, og har heldigvis ikke selv mange efterkommere, som jeg skal bekymre mig om.

Efterlad en kommentar