En frygtelig uge i Israel og Gaza

Hamas angreb, bortførte og dræbte civile. En terrororganisation angreb Israel. Angreb uskyldige mennesker på en musikfestival, familier i deres hjem. 

Hamas begår terror for at skabe så meget lidelse blandt sit eget folk, at befolkningen vil tage terroristens parti på ubestemt tid. Hamas hat  udnyttet dette i årevis og følger en plan, der forudser en israelsk reaktion. Vi skal ikke belønne dem.

Israel forsvarer sit land og er ved at finde bagmænd bag angrebene og de tilbageholdte gidsler. Uanset smerte eller vrede, skal Israel beskytte de civile i Gaza, hvor 1 million er børn under 14 år. Det betyder også at Israel skal beskytte hospitaler. Vi kan ikke accpetere, at Israel blokerer for vand, energi og fødevarer, eller at man bomber hospitaler og ambulancer.

Vi skal skelne mellem Hamas og den palæstinensiske befolkning. Hvis ikke, så spiller vi med på Hamas terror og flere civile i både Israel og Palæstina vil dø.

Gaza er det tættest befolkede område i verden, som har levet under israelsk blokade siden 2007, og hvor 80% af befolkningen er afhængig af bistand. Vi skal støtte den palæstinensiske befolkning gennem at kræve Israel beskytter civilbefolkningen – og ved at fortsætte humanitær bistand.

Der er andre muligheder end den cirkel af vold og terror som palæstinensere og israelere lever i. 

For langsigtede løsninger for fred i Israel og Palæstina, skal Netanyahu løsne de ekstremistiske bosætterpartiers greb om magten. 

Israel bør ende besættelsen af de besatte områder i Vestbredden, og ikke fortsætte flere ulovlige bosættelser. Hamas’ terrorangreb viser, uanset mure og blokader, kan man ikke ignorere undertrykte befolkninger og politiske problemer.

Langsigtede løsninger for fred kræver, at vi ikke ignorerer når Netanyahu og skiftende israelske regeringer gør det modsatte, og vi skal ikke belønne israelske regeringer med EU-midler til besatte områder, flyzoneaftaler eller aftaler om våben og vacciner. Vi skal stille krav om overholdelse af international ret og beskyttelse af civilbefolkninger.

Her i Danmark skal vi huske, at uanset hvem vi er eller hvem vi tror på, så skal vreden over politik og terror ikke udløse overfusninger af hinanden. 

Pas på hinanden i denne svære tid, hvor så mange forbrydelser, smerte, drab, bomber og følelser deles. Det gør dialogen, nuancerne, forståelsen  og samtalen svær.

[20. oktober 2023: Indlæg udgivet i forkortet udgave på Instagram den 14. oktober. Udgivet her baguddateret til den 14. oktober.]

Kategori: , ,

Efterlad en kommentar