Europæisk uddannelsessystem. Egen betaling, både i offentlige og private.
Vi skal sikre et samfund med sammenhængskraft og lige muligheder. Det kræver en vis økonomisk lighed.
Social mobilitet kræver adgang til uddannelse og tillid til at man kan leve mens man læser og ikke gældsætter sig resten af livet. Hvis man skal låne store beløb for at læse, vil de, som ikke allerede er overbevist om at tage længerevarende uddannelser, nok ikke tage risikoen for at ende med stor utilbagebetalelig gæld.
Jeg deltog i en debat om EU og uddannelse på CEMES, KUA med Niels Westy og 5 andre kandidater til Europa-Parlamentet. De fleste af os med en reel interesse i at blive valgt og til at bruge Europa-Parlamentet, som instrument til at sikre det Europa, som vi ønsker.
Niels kom under debatten med en udtalelse om, at skole og uddannelse i USA er statsfinansieret og udemærket. Derfor skulle vi i Danmark standse støtte til private og friskoler.
Jeg læste idag denne artikel om økonomisk apartheid bl.a. i USA af Simon Kuper i Financial Times
“I especially see apartheid in the US. True, the country has made racist speech taboo. Use a racial epithet in public and your career combusts. That’s lovely. However, American school taxes are usually raised locally, and many neighbourhoods are segregated, and so most poor black children attend underfunded schools where they learn just enough to do lowly jobs for whites. The US later tries to airlift a few victims out of the ghetto through “affirmative action”, but by then the damage is done. Like apartheid South Africa, the US ensures through schooling that most black people won’t succeed. It just doesn’t call this “Bantu education”.”
Det er enormt vigtigt at holde fast i et statsstøttet frit uddannelsessytem, hvor uddannelse ikke bare er en tjenesteydelse, men har en samfundsværdi i sig selv og for den enkelte, som tager uddannelsen.