Demokrati kræver vi alle bidrager og ikke kryber i skattely
Demokrati er afhængigt af, at vi alle bidrager, og er enige om, at vi alle følger reglerne. Der vil altid være nogen, som mener reglerne ikke gælder lige for dem og deres familie. At netop deres penge har det bedst i skattely. Derfor har vi brug for hele tiden at være opmærksom på smuthuller og sikre åbenhed om hvordan vores samfund og markeder er reguleret.
Jeg læste i december en fascinerende artikel i Politiken om Brooke Harringtons forskning som økonomisk sociolog og nu forsker hos CBS i København. For mig lægger den sig fint ind efter Thomas Piketty‘s Capital in the Twenty-First Century, og understreger, hvor vigtigt det er at sikre demokratiet og at meget store formuer kan underminer demokratiet.
»Vi forestiller os at leve i et demokrati. Normalt anses grundlaget for demokratiet at være, at vi alle er lige for loven. Når penge kan bringe dig uden for lovens rækkevidde, bare du har nok af dem, rokker det ved det princip, som hele samfundet bygger på«, siger Brooke Harrington til Politiken.
Harringtons forskning har også været omtalt i The Atlantic: Inside the Secretive World of Tax-Avoidance Experts.
Skatteunddragelse er skadeligt for demokratiet, fordi det er med til at udhule staten som en fælles værdi. Når store dele af befolkningen og store dele af økonomien ikke bidrage til fællesskabet, så bliver staten en tom skal, som ikke er med til at sætte rammen for magten i vores samfund. Det fører til at love ikke overholdes, fordi de gælder kun for dem der er for fattige til ikke at kunne sno sig. Lovgivningen bliver strammere og mere absurd, fordi den gælder kun for de andre. Når vi ikke alle længere føler vi er i samme båd, så er der ikke nogen der gider holde styr på tovværket eller stramme sejlene. Så begynder folk at søge ned i redningsbådene frem for at sætte kursen.
Jeg glæder mig til at læse mere fra Brooke Harrington.