Skip to main content

Spørgsmål til Kommisisonen om dansk COVID-19 grænselukning

Grænselukninger har en kæmpe effekt på vores liv, fordi at rejse er ikke kun for turister, arbejdstagere og forretningsfolk, men en del af hverdagen for mange. Vi er mange, som lever vores liv med venner, kærester, kolleager og familie på tværs af Europa uden at tage hensyn til grænser.

Til gengæld opfører vi os ude som hjemme. Det vil sige at coronaforholdsreglerne overholdes: Vi bliver hjemme og ser kun nær familie. Vi er ikke ude på tant og fjas. Derfor burde denne slags familiebesøg og kæresterejser jo være betydeligt mindre farligt end at tillade turisme.

Rejserestriktioner, ligesom butiks, biograf- og fitnesslukninger, giver god mening når de er begrundet i smittereduktion, men hvis det bare er fordi man ikke gider gøre sig umage når man laver reglerne, er det ikke okay. Hvis man tilfældigt vælger de lande, hvis navne man kan stave til uden at slå op i et atlas, så er det ikke okay.

I forbindelse med COVID-19 er der indført indrejserestriktioner ved de danske grænser. I mange måneder betød det at man kun kunne rejse ind i Danmark med sin ikke-danske partner, hvis man var gift, ikke hvis man alene var kærester. Det løsnede den danske regering op for, så det nu er muligt, at kærester kan rejse ind i Danmark men fdet gælder alene for kærester fra Tyskland og Norden, men ikke øvrige EU lande. Uanset smittetryk i opholdslandet eller opholdsregionen.

Heldigvis har udlændingeordfører for Radikale i Folketinget Andreas Steenberg, har fokus på det i Danmark, se her artiklen i Jyllands-Posten den 25. maj

Derfor stillede jeg spørgsmål til EU Kommisisonen om hvorvidt de nuværende indrejserestriktioner i Danmark, hvor visse EU-borgere har en mere lempelig adgang til at indrejse er diskriminerende jf. EU-retten.

Det gjorde jeg på baggrund af Kommisisonens retningslinjer for grænseåbninger og turisme, som blev offentliggjort den 13. maj 2020, her fremgår følgende:

“Where a Member State decides to allow travel into its territory or to specific regions and areas within its territory, it should do so in a non-discriminatory manner – allowing travel from all regions or countries in the EU with similar epidemiological situations.”

“The process towards the lifting of travel restrictions and internal border controls will require the weighing and balancing of different criteria, taking into account the specific epidemiological situations in each Member State, which may in turn vary between areas and regions. This objective basis is essential to ensure that restrictions are lifted in a non-discriminatory way.”

“This Communication sets out how the progressive lifting of domestic and cross-border restrictions in line with the principle of non-discrimination should be accompanied by the progressive re-establishment of free movement for Europeans and lifting of internal border controls.”

Støt gerne Borgerforslaget Forslag om besøg fra udenlandske kærester som anerkendelsesværdigt formål under Corona-krisen!

“Kærlighed har ingen grænser, og derfor skal man heller ikke diskriminere kærestepar, blot fordi deres partner måtte komme fra det “forkerte” land. At fastholde grænserne lukket på ubestemt tid er ganske sikkert hårdt for mange erhverv, og danskere som ynder at rejse, men ulideligt for de danskere, som har en livspartner fanget i et andet land, på ubestemt tid. Der findes ikke sundhedsfaglige årsager til at holde grænsen lukket for nogen kærester frem for andre. Par som hellere end gerne tager alle tænkelige forholdsregler for at kunne være sammen. Men der findes masser af sundhedsmæssige grunde til at tage vare på danskere, som pt. lever et liv på grænsen rent psykisk, fordi de ikke kan se deres livpartner.”

corona, coronavirus, covid 19, grænser, indre marked

Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *