Skip to main content

Turisme er ikke kun konferencer, men også en kradser fra cafe fodkold

Hvornår ser vi de sidste pølsevogne i København? Hvornår når vi der hvor vi tænker, hvorfor gjorde vi ikke noget? Den gang vi stadig havde et fungerende netværk af pølsevogne.

På Islands Brygge forsvandt den lokale pølsevogn først på året (Brygge Bladet 22. februar 2024, side 2). Det var ikke fordi, at der ikke var salg nok, men fordi hendes garageplads blev opsagt – og der var ikke noget alternativ. Flere og flere pølsvognene oplever at få opsagt deres pladser.

Nu kan vi læse, at turismeminister Morten Dahlin og regeringen afsætter 10 millioner til at styrke erhvervs- og mødeturismen over hele landet. Det er godt for Danmark – og for København, men der er et turistliv udenfor konferencehallerne. 

Hvad er mere dansk eller københavnsk end at stå på cafe fodkold og stille sulten? En pølse fra en pølsevogn er en af de klassiske oplevelser i København – både for turister og for danskere. Pølsevognene er et dansk ikon og et københavnerikon. De er en del af byen ligesom Livgardens musik ned ad Strøget, Rosenborg – og Børsens dragetårn var. 

Pølsevognenes forsvinden bliver ikke spektakulært som branden i Børsen var. Det er en ulmende brand, der æder sig ind på pølsevognene en for en. Det sker både i København og i Kerteminde. Derfor er tiden for handling nu, hvis ikke vi skal miste vi et københavnsk og nationalt ikon for turisterne på niveau med Børsen.

Derfor opfordrer jeg Københavns kommune til at se på lokalplanerne, så vi kan sikre et antal industrielle garager henover byen, fordi vognen skal stå et hygiensk sted, som ikke er for langt væk fra vognens stadeplads. Når man kan lave planer for hvor mange parkeringspladser der skal være ved nybyggerier, så kan vi vel også sikre plads til vores små erhvervsdrivende. 

Hvis turisme skal leve udenfor hoteller og konferencesale, så bør Visit Denmark og Wonderful Copenhagen evt. sammen med Landbrug og Fødevarer inkl. Danish Crown med Steff Holberg også hjælpe med at finde løsninger, sådan at de eneste pølsevogne i København ikke bliver dem i Københavns Lufthavn.

Fordi dansk kultur er ikke kun på de bonede gulve, men også på de toppede brosten. 

Læs mere om Cafe Fodkold – pølsevognens historie i Allan Mylius Thomsens bog, og hvis du har glemt hvad en kradser er, så kan wikipedia hjælpe dig.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *