Skip to main content

NEJ til softwarepatenter og ja til patentdomstol

lego EU kort eu2012dk

Prosa og IT-Politisk Forening fører en aktiv kampagne for et nej til patentdomstolen fordi de frygter, at patentdomstolen vil gøre det muligt at håndhæve softwarepatenter i Danmark. De har følgeskab af Liste N (for NEJ, hvis I skulle være i tvivl) og Dansk Folkeparti af for mig lidt uklare grunde.

Det er for mig vigtigt, at vi kommer væk fra et usammenhængende europæisk marked og får et fælles indre marked. Hvor vi, hvis man ser på lego-kortet ovenfor, får lego-klodserne til at være den samme farve for virksomheder.

Danmark skal deltage fuldt ud i det europæiske samarbejde, og patentaktive danske virksomheder vil få en række fordele ved dansk deltagelse. Jeg har talt med en del af disse virksomheder herunder særligt Novo Nordisk, hvor jeg var med den magenta bus, da den besøgte Novo Nordisk, i forbindelse med min kampagne til europaparlamentsvalget.

Softwarepatenter
Men jeg forstår godt den bekymring omkring softwarepatenter som Prosa og IT-Politisk Forening baserer deres modstand mod patentdomstolen på.

Den Europæiske Patentkonvention forbyder patenter på software, og i 2005 stemte et næsten enigt Europaparlament nej til et EU-direktiv som ville tillade softwarepatenter i Europa. Men på trods af dette har det Europæiske Patentkontor EPO udviklet en administrativ praksis, som reelt tillader patenter på software. EPO mener at forbuddet mod softwarepatenter kun gælder selve kildeteksten til software, og at man godt kan patentere funktioner i software, de såkaldte computer-implementerede opfindelser. Men for en softwareudvikler giver det ingen mening at adskille de to ting.

Jeg er selv en meget kraftig modstander af softwarepatenter og EPO’s praksis. På det Radikale Venstres landsmøde i 2013 fremsatte jeg et resolutionsforslag om at software alene skulle beskyttes af ophavsret, og ikke af patenter. Jeg fik dette resolutionsforslag vedtaget.

Et dansk nej til patentdomstolen er en meget dårlig måde at bekæmpe softwarepatenter på. Problemerne med softwarepatenter skyldes EPO, ikke den fælles patentdomstol. Uanset om Danmark deltager i patentdomstolen eller ej, kan EPO udstede softwarepatenter med gyldighed i Danmark. Vi har afgivet suverænitet til EPO på dette område i 1989.

Specialdomstol* eller almindelige domstole
Prosa og IT-Politisk Forening fremhæver at håndhævelse af softwarepatenter skal ske ved de almindelige danske domstole, med ankemulighed til Højesteret, hvis vi siger nej til dansk deltagelse i den fælles patentdomstol. De to organisationer håber, at danske domstole kan udvikle en mere restriktiv praksis over for softwarepatenter end den fælles patentdomstol.

Måske. Måske ikke. Der er absolut ingen garanti for, at dette vil ske. Jeg tror snarere, at de danske domstole vil skele til afgørelserne fra den fælles patentdomstol, som kommer til at behandle mange flere patentsager, og hvor dommerne er specialister i fortolkning af den Europæiske Patentkonvention.

Husk, at lovgrundlaget vil være det samme, hvad enten sagerne om patentkrænkelse køres ved danske domstole eller den fælles patentdomstol. Og ved at stå uden for patentdomstolen, mister Danmark indflydelse på domstolens indretning og retspraksis. Der kommer for eksempel ingen danske dommere i den fælles dommerpulje og ved appelinstansen i Luxembourg. Desuden får vi ikke den regionale domstol. Endelig så mister virksomheder og “patent-branchen” ekspertise og viden om det fælles enhedspatent ved at vi står udenfor.

Skal vi kun handle med os selv? Lukke Danmark inde? Eller finde en europæisk løsning
Men selv hvis Prosa og IT-Politisk Forening får ret i at danske domstole vil være mere restriktive overfor softwarepatenter, vil det kun hjælpe når danske virksomheder opererer i Danmark. Lige så snart at danske virksomheder har aktiviteter uden for Danmark, vil retssager om patentkrænkelser skulle køre ved den fælles patentdomstol.

Jeg ser mig selv som en europæisk politiker, og kan derfor ikke jeg stille mig tilfreds med en strategi, der i bedste fald kan begrænse problemerne med softwarepatenter i Danmark. Softwarepatenter truer også små innovative IT-virksomheder i andre EU-lande. Vi bør finde en løsning, som gavner alle innovative virksomheder i hele Europa.

Ændring af praksis omkring beskyttelse af software gennem EU

EU er og bliver den bedste platform til at nå dette mål. Jeg er klar over, at EU ikke har direkte indflydelse på den Europæiske Patentkonvention, men EU har tidligere vedtaget et direktiv om biopatenter som fik indflydelse på EPO’s praksis på dette område. Det kan EU gøre igen i forhold til softwarepatenter hvis viljen er til stede.

Hvis jeg bliver valgt til Europa-Parlamentet, lover jeg at arbejde aktivt for en fælles EU-indsats mod softwarepatenter. Jeg vil opbygge alliancer til andre europæiske politikere, der er modstandere af softwarepatenter både i min egen gruppe og i andre grupper, og jeg vil arbejde for at Europaparlamentet vedtager en rapport om softwarepatenter. Denne rapport skal undersøge EPO’s praksis på området og sætte fokus på de problemer som softwarepatenter skaber for europæiske IT-virksomheder.

Du får to forskellige stemmesedler den 25. maj

Hvis du er modstander af softwarepatenter, og hvis din modstand mod softwarepatenter er så stor at du overvejer at stemme nej til patentdomstolen den 25. maj, så tænk også på den fremtidige kamp mod softwarepatenter når du sætter krydset til europaparlamentsvalget.

Perspektiverne i et dansk nej til patentdomstolen er ikke ret store, og hvis vi for alvor skal gøre noget ved softwarepatenter, kræver det et Europa som står sammen. En stemme på mig er en stemme på en europæisk politiker, der lover at fortsætte kampen mod softwarepatenter i hele Europa, også efter den 25. maj.

*rettelse fra første udgave, der skulle have stået special og ikke særdomstole. /Karen kl. 1400. 13. maj 2014
** har strøget lidt kommaer udover teksten /Karen kl. 18.53 17. maj

Comments (25)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *