Max Mosley, Google og censur
Kan man gøre budbringeren ansvarlig for budskabet? Skal Google gøres ansvarlig for indholdet af de sider, som de hjælper os med at finde?
Nyskabelsen ved internettet består i den netværksbaserede organisering (world wide web) og vores frihed til at udgive materiale uden forudgående kontrol. Hvis de platforme, som vi lægger vores materiale ud på, skal kontrollere hvad vi lægger ud ødelægges en af præmisserne for internettet.
Hvis alt kan kopieres igen og igen og igen på trods af at man har fået en domstols ord for at offentliggørelse er ulovlig. Hvordan skal vi så kunne beskytte vores privatliv? Men vi blokerer jo for børneporno og i Danmark blokerer vi også for sider, som deler piratkopieret materialet. Men hvis vi boede i Kina, så ville vi nok få blokeret billeder af Tiananmen 1989 protesterne.
Hvor skal grænsen gå? Det vil vi fortsætte med at debattere i lang tid endnu.
Det seneste tilfælde i Europa, var da tidligere FIA (organisationen bag F1) præsident Max Mosley i Frankrig (men har en lign. sag anlagt i Tyskland) fik Google dømt til at fjerne alle henvisninger til hjemmesider, hvor der ligger kopier af 9 private billeder af Mosley optaget i skjul af den nu lukkede News of the World, som havde bragt dem i 2008. Mosley har tidligere fået rettens ord for, at billeder er private og offentligheden ikke har en interesse i at de bringes.
Max Mosley bragte en klumme hos CNN om sagen, hvor han bl.a. understreger, at dommen nu kræver af Google, at den gør automatisk, hvad man indtil da kunne bede søgetjenesten om at gøre hver gang man opdagede en ny kopi af billederne.
Det vil kræve, at Google bygger en ny funktion ind i deres program, som gør dette muligt. Hvad de beskriver som en censurmaskine, der uden menneskelig indblanding vil fjerne henvisninger til billederne (som dog allerede ved dom er blev dømt ulovlige at bringe).
Google vil appellere dommen og præsenterede inden dommen deres synspunkter i en blog-post. Deres pointe er, at tvinge Google til at fjerne link i deres søgemaskine til billederne ikke vil fjerne billederne, kun adgangen via Google. Google er jo kun en af flere søgemaskiner og ikke den eneste adgangsvej til en hjemmeside.
Dommen er i modstrid med general advokatens henstilling fra juni 2013 til besvarelsen et præjudicielt spørgsmål stillet til EU-domstolen af en spansk domstol, hvor der dog var tale oplysninger, der var lovligt offentliggjort i en spansk avis. Her var det general advokatens indstilling ,at Google ikke kunne holdes ansvarlig for hvad andre lægger på deres hjemmesider, samt at der ikke i den nuværende europæiske lovgivning var en ret til at blive glemt. Kommissionens forslag til et nyt databeskyttelsesdirektiv fra 2012, der forhandles nu, indeholder “retten til at blive glemt”.