Carlsberg og kærlighed til detaljerne. Men hvad bringer fremtiden?
Jeg bor lige ved Carlsberg grunden, der ligger mellem Valby, Frederiksberg og Vesterbro. Jeg flyttede tilbage til København i de sidste dage af august 2012. Siden har jeg kunnet følge med i udviklingen af Carlsberggrunden frem mod at den bliver til Carlsberg Byen.
Carlsberg er noget særligt, jeg tror fordi der har været så mange mennesker ind og ud dagligt af et lille areal. Carlsberg var stolt af historien bag virksomheden og gjorde noget ud af arbejdernes omgivelser. En mur var ikke bare en mur. Skulpturer og friser skulle pynte på facaderne. Planter og blomster blev plantet hvor der kunne findes et hjørne med sol. Det har resultereret i sjove, finurlige, informative detaljer hvorend man kigger.
Ved hvert besøg jeg har været på har jeg fundet nye og sjove ting.
Da jeg flyttede tilbage kunne jeg huske den store udstilling med forslagene til arkitektkonkurrencen. Jeg kunne huske ambitioner og ideer, som gjorde mig tryg ved udviklingen. Jeg stoler også (nok lidt irrationelt) på firmaet Carlsberg. Jeg tænkte at de ikke ønsker deres fødested maltrakteret og steriliseret. Carlsberg er knyttet til en række fonde (Carlsbergfondet, Ny Carlsbergfondet, og Tuborgfondet). Særligt Ny Carlsbergfondet er kendt som en af de mest gavmilde og vigtigste institutioner i dansk kulturliv. Derfor var det som udgangspunkt utænkeligt for mig, at folkene bag ikke havde fået stramme retningslinjer for hvordan området skulle udvikles mens karakteristik og charme bevares.
Jeg bor med udsigt til en del af Carlsberg grunden. Henover tagene på genboen, kunne jeg skimte en gylden vejrhane på toppen af en gylden globus, der afsluttede et tårn med et ur. Måske ikke stor kunst, men charmerende og en del af historien bag området. Jeg kunne ikke forestille mig, at det var en del af det som skulle rives ned for at give plads til nye bygninger. Men det skete. Jeg så dem begynde at rive taget ned og greb straks mit kamera for at fange et par billeder inden det forsvandt.
Det fik min umiddelbare tillid til projektet til at forsvinde. Jeg er nu lidt mistroisk og håber på det bedste mens jeg frygter det værste.
Jeg vil holde ekstra godt øje med udviklingen og holde jer andre orienterede om hvad jeg ser der sker. Jeg vil læse op på projektforslagene og visualiseringerne – måske endda bede Carlsbergbyens folk om et møde. I må også meget gerne holde mig orienterede om ting I ser. På sigt, kunne det måske være nyttigt med et møde med Carlsberg byen.
Carlsbergbyen virker til at være interesserede i kontakt med borger og nærområdet. Der var været flere møder om udviklingen. De har oprettet både hjemmeside, Facebookside og en lille app. Men jeg ved ikke hvor meget der er facade og hvor meget de reelt lytter.
Indtil videre ser det ok ud med at lytte, men jeg ved ikke om de også gør noget. Jeg har været i kontakt med Carlsbergbyen et par gange senest via Facebook *suk*, hvor jeg spurgte til de rododendron buske, som står ud mod Vesterfælledvej, hvor nogle af dem ser ud til at være blevet løftet og nu sat ned uden ordentligt pleje og derfor er ved at dø af tørst. Jeg fik svar *yay* om at de ville sende en gartner, men jeg har ikke set nogen forbedringer endnu.
bymiljø, Carlsberg, charme, Copenhagen, crs, kærlighed, lokal miljø, udvikling, Vesterbro
karen
Det er jo ikke fordi der ikke sker men masse super gode spændende ting. Der er for eksempel forslag om, at den nye europaskole skal ligge i Carlsbergbyen. ( http://www.realdania.dk/Presse/Nyheder/2013/Europaskole+i+Carlsberg+Byen_080313.aspx) Der er også meget liv på Carlsberg grunden og små projekter og events. Men det ændrer ikke på at jeg er mere bekymret nu end jeg var da jeg flyttede tilbage.
Carlsberg Byen
Kære Karen. Tak for dine indlæg.
Vi har startet forberedelser til at opføre det første byggeri i Carlsberg Byen, der i 2016 bl.a. vil huse professionshøjskolen UCC, butikker, erhvervslejemål og boliger. Det betyder, at vi må nedrive en række bygninger. Men som noget helt usædvanligt i forhold til andre nye bykvarterer i København bevarer vi mange af de eksisterende bygninger. Når bykvarteret er fuldt udviklet om 15-20 år, vil omkring 80.000 af bykvarterets godt 500.000 etagekvadratmetre være i eksisterende bygninger, der enten er fredede eller bevaringsværdige.
Vi har, som du har bemærket, holdt flere informationsmøder for naboer og andre interesserede om planerne. Efterhånden som byggerierne tager fart, vil der blive endnu mere behov for dette. Vi arbejder også på en ny hjemmeside og på at blive flittigere til at opdatere om processen her på Facebook, så alle jer, der er interesserede kan følge med i udviklingen af bykvarteret. Her vil vi også offentliggøre nye informationsmøder, hvis du kunne have lyst til at deltage i disse.