Radikalt – Maj 2020: “Fiks en pandemi? Det kan en app hjælpe med!”

Mette Frederiksen afslørede for et stykke tid siden, at Danmark barsler med en app, der skal hjælpe med at spore smitten af Corona. Det er et fint initiativ. Teknologien kan ikke alene redde os. Det skal tænkes sammen med alle de andre ting, vi ved, virker; fysisk afstand, test etc. Men en app kan måske hjælpe os med at holde øje med smitten og skynde på, så vi forhåbentlig snart kan vende tilbage til vores liv, som det var for kun få måneder siden.

Teknologien skal udvikles og bruges rigtigt. Derfor arbejder vi i EU for, at europæernes rettigheder bliver beskyttet – også i Corona-tider. Vi har i Renew Europe-gruppen sat os tungt på dagsordenen i Europa-Parlamentet. I Danmark arbejder jeg sammen med retsordfører Kristian Hegaard og sundhedsordfører Stinus Lindgreen, så vi bygger bro mellem den radikale indsats i København og i Bruxelles.

Tracker app’en dig eller tracker den virussen?

Teknologien skal bruges med omtanke, så det ikke bliver et valg mellem privatliv eller sundhed –  men både og. En Corona-app som den danske skal have et klart formål, være frivillig at downloade og bruge. Formålet bør være at spore andre telefoner i nærheden, der også har app’en installeret, for at kunne spore smitteveje.

Den data, app’en skaber, vil i sig selv kunne udgøre en sikkerhedsrisiko. Det bliver imidlertid ikke bedre af, at den app, som de danske myndigheder arbejder på, lagrer al sin data centralt – i stedet for fordelt på de enkelte enheder. Som vi har set det før, hænder det, at danskernes personlige data bliver lækket. Derfor tror jeg ikke, at det er den rigtige vej at gå.
Renew Europe i førersædet for fælles europæisk fodslag

Ligesom Corona er et grænseoverskridende problem, skal de teknologiske løsninger også kunne tale sammen på tværs af lande. Og vi skal i Europa stå samlet om at beskytte europæernes rettigheder og privatliv. Kommissionen kom i sidste uge med en række anbefalinger til hvordan sådanne apps skal indrettes. Og i Parlamentet afholdt jeg i fredags et webinar med mine kolleger fra Renew Europe-gruppen. Over 2145 personer så med på én gang. I webinaret deltog blandt andet WHO, ECDC, Google/Apple og folk fra nogle af initiativerne til at lave en fælleseuropæisk Corona-app. Og webinaret står ikke alene. Jeg er nemlig er pennefører på hele vores gruppes holdningspapir til Corona-apps. Fra Europa-Parlamentet skal vi sende et klart signal om at medlemslandenes applikationer skal være frivillige, kunne fungere sammen, og beskytte både mod smitte og overvågning.

Kategori: ,

Efterlad en kommentar